Ermeni Müzesi’nin kurulması amacıyla uzun süreden beri faaliyetlerini yürüttüklerini belirten Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı başkanı Cem Çapar, “Bu müze yalnızca ermeni geleneklerinden değil Anadolu’da kardeşçe yaşayan bütün halkların kültüründen izler taşıyor.” dedi. Türkiye’de yüzlerce yıl boyunca Ermenilere ev sahipliği yapmış olan ve halen de varlığını koruyan Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı Köyü özelliklede kültürel özelliklerini kendi bünyesinde barındırması ve yaşatılması ile ilgili uğraşları sergilemesi ile tanınmaktadır. Musa Dağı eteklerindeki Hıdır bey Vadisi’nin doğal bir devamlı olarak Akdeniz’i tepeden Seyre Dalan ve Yayladağı ile Suriye sınırına 30 km. uzaklıkta bulunan Vakıflı Köyü Özellikle de kültürel bazda hala bünyesinde barındırması ve yaşatması ile tanınmaktadır.

Ermeni kültürüne ait bir yaşam süre geldi bu köyde. Anadolu’da yaşamını sürdürmüş bütün milletlerin geleneksel esintilerinin bulunduğunu da bildiren Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı başkanı Cem Çapar, yapılan Musa da Müzesi’nin yalnızca Ermeni halkının kültürünü değil Anadolu’daki bütün halkların kültürlerinin harmanlanmış bir yapıyı temsil ettiğini dile getirdi. Bu coğrafyada var edilen ortak bir gelenek görenek olduğuna dikkat çeken çapar birçok ülkenin bu tür değerlere ulaşabilmek amacıyla yoğun faaliyetler gerçekleştirdiğini fakat Türkiye’de kültür ve tarihe dair birçok eserin ulaşılabilir olduğunu ve bunun değerinin bilinmesi gerektiğini belirtti.

Kültürü Anlatan Bir Kısa Film Gibi

Uzun zamandan beri  gazeteci eşi lora çarpar ile birlikte kültür Müzesi projesini tamamlayabilmek amacıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getiren cem Çapar, proje içerisinde kendilerine destek olan Hatay Valisi Rahmi Doğan, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve birçok yetkiliye teşekkürlerini iletti. Eşyaların tamamı köy halkından gelen ürünler ile dizayn edilen müze, Vakıflı Köyündeki Ermenilerin dinini, dilini, yemeklerini kısacası kültürleri ile ilgili bütün değerlerini anlatan bir kısa filme benzediğini belirten Çapar, “Bunun için köy halkına özel bir teşekkür gerekir. Neyse ki bir sona geldik. Koronavirüsü salgınından dolayı açılışını gerçekleştiremedik. Normalleşme sürecine geçiş yaptığımız an artık müzemiz ziyaretçilere açılmış olacaktır. İleride de resmi açılışımızı gerçekleştireceğiz diye konuştu.

Editör: Wan Haber