Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk müjdemiz 65 yaş üzeri ve 20 yaş altına" ifadeleriyle sokağa çıkma yasaklarının esnetileceğini söyledi. Berberler ve AVM'ler 11 Mayıs'ta faaliyete geçebilecek. Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. 7 ilde seyahat kısıtlaması bitiyor. Üniversite ve lise sınavları ertelendi.

Hastalığın daha ne kadar süreciği, gerekli ilaçların ve aşıların ne zaman kullanıma gireceğinin henüz belli olmadığını belirten Erdoğan, "Normale döneceğiz ancak bu yeni bir normal olacaktır. Sınırlamaların bir kısmı azaltılarak da olsa sürecektir" ifadelerini kullandı.

İŞTE MADDE MADDE SALGINDA NORMALLEŞME ADIMLARI

- Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Ancak ülkemizde hiçbir şey eskiden bildiğimiz normal düzene dönmeyecektir, dönemeyecektir. Normale döneceğiz ancak bu yeni bir normal olacaktır. Hastalığın daha ne kadar süreceği, ilaçları bireylerin ne zaman kullanılacağı belli değildir.

- Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına yayarak normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız.

- Sağlık Bakanlığımız ülkemizdeki tüm sektörlerde uygulanacak salgın tedbirlerine ilişkin dökümanlar hazırlayarak kurumlara göndermeye başladı. Tüm kurumlar ve işletmeler, faaliyetlerini bu rehbere göre yürütecek.

- İlk müjdemiz; 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır. 65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve dört saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. 65 yaş üstüne sokağa çıkma günlerinden birinde 4 saat yürüyüş hakkı geldi. İlk uygulama 10 Mayıs'ta yapılacak. 11:00 ile 15:00 arasında olacak.

- 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 mayıs çarşamba günü, 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkartılabilecek. 15-20 yaş grubu ise 15 mayıs cuma günü yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkıp hava alıp dinlenebilecek.

- Hafta sonu sokağa çıkma yasağı devam edecek.

MASKE SATIŞI FİYAT SINIRIYLA SERBEST

- Bugüne kadar piyasada satışına izin vermediğimiz cerrahi maske ve bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz. Bir üst fiyat belirleyeceğiz. Maske satışı fiyat sınırıyla serbest.

- Bu geceden itibaren 31 ile giriş çıkış sınırlamasını 7 ilimiz için bitiriyoruz. Antalya, Mersin, Muğla, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya. Her hafta gelişmelere göre karar vereceğiz. Diğer 24 ilimizdeki giriş çıkış yasağı 14 gün boyunca uzatılmıştır. 24 kent için kısıtlama 15 gün daha sürecek.

- Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek.

- Kurallara uyulması şartıyla berberler, Kuaförler ve AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayacak.

- Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. MSB'nin atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran'da başlayacak. Salgın hastanelerinin sayıları 1 Haziran'dan itibaren azaltılarak bu kuruluşların hasta kabulüne ve normal işleyişe başlamaları sağlanacaktır.

- İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasını, 5 Mayıs itibarıyla sona erdiriyoruz.

SINAV TARİHLERİ AÇIKLANDI

- Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27 - 28 Haziran'da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran'da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran'da yapılacaktır. Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönebilecekler.

Editör: Wan Haber