Van’ın Muradiye Kaymakamı Erol Tanrıkulu ve eşi Neslihan Oğuz Tanrıkulu, Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen ve Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES kapsamında finanse edilen “Muradiye’de Aşçılık ve İnşaat İşleri Mesleki Eğitim Projesi” kapsamında açılan aşçılık kursunun kursiyerleriyle bir araya geldi. 


Proje Kapsamında Muradiye’deki 15 kadının aktif olarak katıldığı kurs, Muradiye Anadolu Lisesi’nde oluşturulan ve modern standartlar kazandırılan mutfakta devam ediyor. Eğitmen olarak EKS Mutfak Akademisi’nden getirtilen eğitmen Burhan Can tarafından verilen eğitimlerde, kursiyerler Anadolu, İtalyan, Fransız gibi dünya mutfaklarının zenginliklerini Muradiye ilçesine taşıdılar. Yemek çeşitlerini bildiklerini, ancak nasıl yapılacağını ve ne şekilde servis edeceğini bilmediğiklerini ifade eden kursiyerler, “Gelişi güzel bir sofra kurarak ailemize sunuyorduk. Burada açılan aşçılık kursu sayesinde hem yemek çeşitlerinde hem de en fakir bir yemeği bile nasıl zenginleştireceğimizi öğrendik. Yemek yapıyorduk, ama sunum kültürü yoktu bizde. Burada yaptıklarımızı evde uygulamaya başladık. Evdeki sunum şeklimiz bile çok değişti. Evdekiler artık her gün değişik bir şeyler bekliyorlar. Aldığımız sertifikayı evde saklamak istemiyoruz. Öğrendiklerimizle ve bu sertifikayla gelir elde edebileceğimiz ve ailemize katkı sunacağımız bir duruma getirmek istiyoruz. Her şeyi erkeklerden beklemek istemiyoruz. Artık kendi ayaklarımızın üzerinde durup, öğrendiklerimizle hem kendimize hem de etrafımıza faydalı olmak istiyoruz” dediler.


Mutfakta yapılan çalışmaları çok beğendiğini belirten İlçe Kaymakamı Erol Tanrıkulu ise, “Burada öğrendiğiniz mutfak sanatlarını ilçemizde, ilimizde kullanmanızı, istihdama katılmanızı kolaylaştırmak için bu kursu açmış bulunmaktayız. Bu kurs sonunda yetenekli ve istekli olan kursiyerlerimizin birer işletme açması ve ilimiz sınırlarındaki turistik alanlarda istihdam edilmeniz için gerekli tüm destekleri vereceğiz. Açmış olduğumuz aşçılık kursu sonunda burada öğrendiklerini sadece öğrenmekle kalmayacaklar, turistik otellerde, restoranlarda çalışmak, hatta birkaç arkadaş birleşip kendi işyerlerini kurmak istediklerinde kendilerine her türlü desteği sunacağız. Muradiye’de yemek kültürü ve yaptıkları yemeği sunum kültürü bile çok değişmiş. Bu da bizi fazlasıyla sevindirmiş. Demek ki yaptığımız bu hizmet boşuna yapılmamış oluyor” diye konuştu.

Editör: Wan Haber