Çözüm süreci ile sağlanan barış ve huzur ortamında gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarına ‘kıras-fistan’ diye adlandırılan yöresel kıyafetle katılmak isteyen vatandaşlar, kıyafetlerin satıldığı mağazalara yoğun ilgi gösteriyor. Mağazalarda kadın, erkek ve çocuklar için hazırlanan rengarenk kıyafetler 80 ila 550 liradan satışa sunuluyor. Newroz Bayramı’na bir gün kala siparişleri yetiştirmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını belirten Aslan Moda Evi sahibi Rahmi Aslan, “Newroz nedeniyle yoğun bir sipariş ile karşı karşıyayız. Bu nedenle geceli gündüzlü çalışarak müşterilerimizin siparişlerini yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.


İl dışından da sipariş aldıklarını ifade eden Aslan, “Türkiye’nin değişik illerinden sipariş alıyoruz. İnsanlar çok önem verdikleri bu kutlamalara birbirinden renkli yöresel kıyafetlerle katılmayı tercih ediyor. Bizler de her bütçeye uygun kıyafetleri hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özellikle Newroz'un gelişiyle birlikte satışlarda artış olduğunu ifade eden Abdulselam Ege adlı esnaf ise, “Newroz aylarında güzel bir çalışma oluyor. Satışlarımızın yüzde 90’ı Newroz'un yaklaşmasıyla gerçekleşiyor” diye konuştu.

Fiyatların kıyafetin modeline, kalitesine, desenine, kullanılan taşlara göre değiştiğini dile getiren Ege, vatandaşların en çok kırmızı, yeşil ve sarı renklerden oluşan kıyafetleri tercih ettiğini söyledi.
Yöresel kıyafetlerin kadınların olmazsa olmazlarından olduğunu vurgulayan Çiğdem Kaya adlı vatandaş da, “Newroz Bayramı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu elbiseler bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Bizim bir nevi kimliğimizdir diyebiliriz. Kadının rengidir yöresel kıyafetler” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber