Lejyonella nedir, sorusu son zamanlarda sık olarak sorulmaktadır. Lejyonel, akciğerlerin ölümcül olarak iltihaplanması olarak düşünülebilir. Bu yüzden teşhisi ve tedavisi büyük önem taşır. Hijyenik olmayan SPA, hamam, duş kabini, havuz, araba yıkama yerleri, klimalar ve su tesislerinden bulanma ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden dikkatli olunması gerekir. Lejyonella olarak da bilinir.

Lejyonel teşhisi, özel testler sonucunda konulabilir. Teşhis, başlangıç seviyesinde konulursa tedavisi mümkündür. Ancak geç teşhis konulduğunda tedavisi neredeyse imkansızdır. Ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Yapılan araştırmalar, bu hastalığın her yıl arttığını gösteriyor. Küresel ısınma, iklim şartlarının düzensizliği ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, hasta sayısının artmasına neden oluyor.

Lejyonella Test Çeşitleri Nelerdir?

Lejyonella nedir, konusunda bilgilendikten sonra testleri hakkında bilgi vermek gerekirse Lejyonella testinin dört çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; tek şırınga, endüstriyel, swab ve risk değerlendirmedir.

Tek şırınga test kitleri, hassastır ve esnek bir yapıya sahiptir. Tespit derecesi, 100 CFU/L ve aşağısıdır. Kullanım alanı geniştir. Soğutma kulelerinde, havuzlarda, nemlendiricilerde ve küvetlerde kolaylıkla kullanılabilir.

Endüstriyel test kitlesinin avantajı, numune noktasının olmasıdır. Böylelikle önceki testler görülebilir. Tek şırınga test kitiyle aynı hassasiyete sahiptir. Sıhhi tesisat bağlantılarında ve otellerde kullanılabilir.

Swab, sürüntü test kiti olarak da bilinir. Kullanım amacı farklıdır. Yüzey biyofilmleri için tasarlanmıştır. Alan temizliğinde kolaylıkla test yapılabilir. Musluklar ve duş kabinleri temizlenmek şartıyla kısa sürede kontrol edilebilir. Hassasiyeti, 200 CFU/swabbed kadardır.

Risk değerlendirme test kiti, analiz içindir. Biyofilm ve su numunelerinin sonuçlarını gösterir. Hızlı ve doğru sonuç verir. Bu yüzden sık kullanılır.

Lejyonella Testi Nasıl Kullanılır?

Lejyonella su testi, hastalığın kapılabileceği yer yerde yapılabilir. Doğru sonuç alınabilme için testin hatasız yapılması gerekir. Bu yüzden işin uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bu konuda bilgisi ve deneyimi olmayanlar, testi yapamayacağı gibi sonucu da bilemez.

Yapılacak testin türüne göre numune ortamı oluşturulmalıdır. Numunenin test tarafından taranabilmesi için ortamın istenilen şekilde düzenlenmesi ve ardından test yapılması gerekmektedir. Test yapıldıktan sonra değerlendirme testinden sonuç hızlı bir şekilde öğrenilebilir.

Sonuca göre gerekli tedaviler yapılmalı ve önlemler doğru bir şekilde alınmalıdır.

*Tanıtım makalesidir.

Editör: Wan Haber