Van Haber - Koronavirüs sürecinde bütün dünya daha önce Alışık olmadığı bir düzende yaşamaya ayak uydurmaya zorlanırken kişisel bazda ise tercih edilen ve alışkanlık haline getirilen durumlar yeniden şekillenmeye devam etmektedir. Yalnızca aktif sosyal yaşantılardaki alışkanlıkların dışında dijital dünyadan da kişilerin ya da kurumların çeşitli beklentilerinin tam manası ile bambaşka bir boyut kazanmış olduğu gözlemlenmektedir. Özellikle de sosyalleşme hareketlerinin askıya alınmış olduğu son zamanlarda kullanıcıların sosyal medya platformlarından hayat ile ilgili beklentileri sosyalleşmekten daha çok doğru bilgi almak yönünde değişiklik göstermektedir.

Sosyal medyayı neden kullanıyoruz? Son 4 ay içerisinde hayatımızda neler değişti? Sosyal medya kullanıcılarının beklentileri nasıl şekilleniyor? gibi sorulara yanıt arayan Adcolony Türkiye’de 14 yaş ile 65 yaş arasındaki bireylerin gerçekleştirmiş olduğu koronavirüs döneminde değişiklik gösteren sosyal medya kullanım alışkanlıkları araştırması, salgın nedeni ile kullanıcıların değişiklik gösteren gereksinimlerini gözler önüne sermektedir. Yapılan araştırmaların neticelerine göre Türkiye’de izolasyonun başlanmasıyla birlikte sosyal medya kullanıcılarının % 61’i sosyal medya kanallarında daha fazla vakit geçirme gereksinimi hissetmiştir. Kullanıcıların %51’i sosyal medyayı güncel bilgilerden haberdar olabilmek amacıyla kullandıklarını belirtmektedirler. Markaların mesajlarını ve kampanyalarını dijital olmadığı kadar yoğunlaştırdığı bu dönemde sosyal medya katılımcılarının reklamlar özelliğinde en güvenilir buldukları sosyal medya kanalı %51 ile Linkedin oluşturmaktadır.

Sosyal medya katılımcıların %37’si gün içerisinde en az yarım saat Linkedin de zaman geçirdiklerini belirtirken %30’u gün içerisinde linkedin de en az yarım saatten daha fazla vakit geçirdiklerini beyan etmişlerdir.

Adcolony Emea&Latam Genel Müdürü Volkan Biçer, koronavirüs döneminde değişiklik gösteren sosyal medya kullanım alışkanlıklarını yorumluyor. İçinde bulunmuş olduğumuz koronavirüsü sürecinde linkedin Türkiye’deki kullanıcılar açısından daha da önem kazanmaya başladı. Hem güvenilir bilgiye daha kolay bir şekilde ulaşabilmek amacıyla hem de bu platformun altyapı özellikleri sayesinde evde çalışılan ve hizmet edilen firmalara ilişkin bütün bilgilere çok kısa süre içerisinde erişim kolaylığı sağlanmaktadır.

Her anımızı kötüsü öyle ya da iyisi ile sosyal medya platformlarında yaşadığımız, haber kaynağımız olarak kullandığımız sosyal medya, koronavirüsü ile önemini kat kat artırmış durumdadır. Güvenilir bilgilere ulaşabilmek amacıyla doğru sosyal medya araçları kullanıcılarının en çok önem vermiş oldukları nokta olmaya devam etmektedir. 

Editör: Wan Haber