Faaliyetleri kısıtlanan ve 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan gerçek usulde vergilendirilen lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlere destek ödemesi yapılacağı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Yaklaşık 200 bini aşkın lokanta, restoran ve kafeyi ilgilendiren bu destek paketine ilişkin yeni ayrıntılar netlik kazandı.

Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre ciro kaybı desteği tek seferde ödenecek. Buna göre destek 2 bin TL'den az ve 40 bin TL'den fazla olmamak şartıyla ticaret bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak. 

Yiyecek ve içecek sektöründeki işletmelere koronavirüs salgını nedeniyle verilecek olan ciro kaybı desteğine ilişkin karar dün yürürlüğe girerek 27 Ocak itibarıyla 2019-20 yıllarındaki vergilendirme dönemlerine ilişkin verilen KDV beyannameleri esas alınacağı ve bu tarihten itibaren verilen beyannameler ciro hesaplarında dikkate alınacağı belirtildi.

Kafe restoran desteği ne zaman başlıyor?
Bir defada ödenmek üzere 2 bin liradan az ve 40 bin liradan fazla olmamak kaydıyla geçen yılki ciroların 2019'dakine göre azalan tutarının yüzde 3'ü esas alınarak verilecek. Bu destekten 2019'da ya da öncesinde başladığı işine devam eden ve 27 Ocak itibarıyla faal mükellefiyeti bulunan, 2019'da cirosu 3 milyon lira ve altında olup söz konusu yıldaki cirosuna oranla geçen yılki cirosu yüzde 50 ve üzeri azalan işletmeler faydalanacak.

Editör: Wan Haber