WanHaber - ÖZEL

Van’ın sınır komşusu olan İran’dan gelen turistler Van turizmine her ne kadar katkı sağlasa da bu ziyaretlerden küçük esnaf umduğunu tam olarak bulamıyor. Şehre gelen İranlılar genellikle AVM’lerde vakit geçiriyor ve alışverişlerini gerçekleştirerek sepetlerini alabildiğince dolduruyor.


EN FAZLA GİYİM VE EV GEREÇLERİ MAĞAZALARINI TERCİH EDİYORLAR

İranlı turistler Van’da genel olarak alışveriş tercihlerini, isim yapmış ünlü mağazalardan yana kullanıyorlar. Özellikle giyim noktasında çılgınlar gibi alışveriş yapan turistler mağazaların kasalarında uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Turistlerin alışveriş için bir diğer uğrak noktası da ev gereçleri satan mağazalar oluyor.  Evinin ihtiyacını Türkiye’deki ünlü mağazalardan karşılayarak ülkelerine heybeleri dolu dönüyorlar. 


MAĞAZALAR YABANCI DİL BİLEN PERSONEL İSTİHDAM EDİYOR

Mağazalar istihdam ettikleri personelleri genel olarak Arapça bilen kişilerden oluşturuyor. Gelen turistlerle kendi dillerinde iletişim kuran mağaza çalışanları daha kapsamlı satış gerçekleştirebilme imkanına sahip oluyorlar. 


BU ZİYARETLERDEN EN KARLI OTELLER ve LOKANTALAR ÇIKIYOR

İranlı turistler, Van seyahatlerinde en çok otellerin ve lokantaların yüzünü güldürüyor. Özellikle tatil günlerinde otellerin doluluk kapasitesi artarken konaklama ve yeme içme sektörüne önemli oranda katkı sağlıyorlar. Ülkelerindeki kanunlardan dolayı diledikleri gibi özgür olamayan İranlılar, Van’da eğlenceyi doruklarına kadar yaşıyorlar.


KİMİ İRANLILAR’DAN MEMNUNKEN KİMİ DE ŞİKAYET EDİYOR

Van halkının bir kısmı İranlı turistlerin kente gelişinin şehir ekonomisine katkı sağladığı görüşünü savunurken bir kısım ise şehrin manevi havasına zarar verdiklerini dile getiriyor. Ülkelerindeki katı kurallardan dolayı özgürlüğü Türkiye’de bulduklarını ve özgürlük anlayışının dozunu kaçırdıklarını dile getiren bazı vatandaşlar yaşanan nahoş durumlardan dolayı şikayet ediyorlar.

Editör: Wan Haber