Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde PKKlilere ait mezarların tahrip edildiği iddiasıyla yapılan eylemlerde 3 kişinin ölmesinin yıl dönümünde yine olaylar çıktı. Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Şemdinli Yolu, Esenyurt Mahallesi ve Dağlıca Yolu kavşağında ateş yakarak barikat kuran gruplar, polise taş ve molofotkokteyli attı. Güvenlik güçleri de kalabalığa tazyikli su, gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale etti.


Esenyurt Mahallesi'ndeki olaylar sırasında 17 yaşında olduğu belirtilen Rojhat Özdel adlı genç ağır yaralandı. Olay yerine çağrılan ambulansla Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Özdel, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


Ölen gencin yakınlarının akın ettiği hastanede gergin anlar yaşandı. İlçede güvenlik önlemleri arttırıldı.

 

Alınan bilgilere göre 17 yaşlarındaki Rojhat Özdel silahla yaralanıp hastaneye kaldırılmasının ardından, bilgi almak için hastaneye giden gazeteciler dahil hiç kimse hastahaneye yaklaştılmıyor. 

Özel harekat polisleri çok sayıda zırhlı araç ile hastahane bahçesi ve çevresinde konuşlandırılırken, hastanede yaşamını yitiren 17 yaşındaki R.Ö ile ilgili bilgi almak için hastaneye gelen HDP Yüksekova İlçe Eşbaşkanı Ferman Öztunç ve DBP ilçe Eşbaşkanı Evliya Alkan giriş kapısında bekletildiler. Polisler ile yaşanan kısa gerilimin ardından Öztunç ve Alkan hastaneye alınırken, Rojhat  Özdel'in yakınlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi içeri alınmıyor.

 

Hastane önüne gelen HDP Hakkari Milletvekili Esat Canan bilgi almak için girmek istediği hastahaneye alınmadı.  

Duruma tepki göstererek kısa bir açıklama yapan Canan, olayda silahla yaralanıp hastanede yaşamını yitiren gencin 17 yaşındaki Rojhat Özdel olduğunu söyledi. 

CANAN: İSTİFA ETMEK EN DOĞRUSU

Bir halkın milletvekilinin kendi bulunduğu ülkesinin hastanesine giremedeğini belirten Canan, "Bu saatten sonra istifa etmek en doğrusu. 90'lı yıllardaki uygulamalardan farksız bir uygulamayla karşı karşıyayız. Burada insanlar ölüyor, öldürülüyor. Bunu kabul etmek mümkün değil" dedi.

Canan, konuşmasının ardından hastane önündeki kalabalığı telkin ederek sağduyulu olmalarını istedi.

Akşam saatlerinde bir televizyona bağlanan Canan Hakkari Valiliğinin yaptığı açıklmaya tepki göstererek yaşananların bir çatışma olarak verilmek istendiğini belirtti.

Canan kesinlikle hiç bir çatışmanın yaşanmadığını aktararak yapılan açıklmayı kabul etmeyeceklerini aktardı.

Öte yandan, hastanenin acil servisinde bulunan yurttaşlar ile polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. polisin acil serivisine gaz bombası atttığı, serviste bulunan çok sayıda hasta ve hasta yakını baygınlık geçirirken, yaşlı bir kadının fenalık geçirdiği alınan bilgiler arasında.

Polisin hastane çevresinde bekleyen yurttaşlara zaman zaman plastik mermiler ve gaz bombası ile müdahale etti.

Hastane dışındaki kalabalığın artması üzerine polis, cenazeyi ambulansla Van'a gönderdi.

 

Hakkari Valiliği, Yüksekova'da çıkan olaylarla ilgili resmi internet sitesinde açıklama yaptı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, polislerin saat 16.00 sıralarında adliye lojmanlarına silahlı saldırı haberi alması üzerine olay yerine intikal ettiği  iddia edildi.

Valilik açıklamasında kimliği belli olmayan yüzü maskeli ve silahlı bir kişinin, emniyet güçlerine silahlı saldırıda bulunduğu iddia ederek, çatışma çıktığını öne sürdü.

Açıklamada şahsın ağır yaralandığı belirtilerek yaralının tedavi için Yüksekova Devlet Hastanesine kaldırıldığı belirtildi.

Valilik açıklamasında olay yerinde yapılan incelemede yaralı şahsa ait olduğu iddia edilen tabanca ile 8 adet boş kovan, molotofkokteyli ve maske ele geçirildiğini savundu.

 

Öte yandan valiliğin yaralı diye açıkladığı Rojhat Özdel isimli genç hayatını kaybetti.

 

 

VALİ CANBOLAT: BANA SORMAYIN, SAVCIYA SORUN!

Katıldığı bir programda Yüksekova’da yaşanan olay ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptıklarını belirten Hakkari Valisi Yakup Canbolat, bir gazetecinin milletvekili Esad Canan’ın olay ile ilgili bilgi almak için gittiği hastaneye alınmamasına ilişkin sorduğu soruya, Canbolat ”Olay savcılığın sorumluluğunda olan bir durumdur. Bunun bizimle bir alakası yok. Gidin bunu savcılığa sorun” şeklinde cevaplandırdı.  

Editör: Wan Haber