Van'ın İpekyolu ilçesinde 3 ay önce yaşanan olayda, Bayram ve Aslan aileleri arasında çıkan tartışma, silahlı kavgaya dönüşmüş  ve Olayda 2 kişi yaralanmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, aralarında husumet bulunan 2 aileyi düzenlediği programla barıştırdı. Gevdan ile Şerefan aşiretlerine mensup ailelerin önde gelen isimleri ile yapılan görüşmeler sonucu bir otelde düzenlenen programa, görevden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbakanı Ahmet Türk, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP İl eş başkanları Öznur Bartın ve Ökkeş Kawa, Gevdan Aşiret Reisi Mehmet Aslan, Şerefan Aşiret Reisi Nejdet Bayram ve iki ailenin bireyleri katıldı.

 

1-820.jpg

 

Programda konuşan Ahmet Türk, Ortadoğu'da büyük bir kaosun yaşandığını belirterek, mezhepçilik ve aşiretçilik gibi düşüncelerin halkı karşı karşıya getirdiğini söyledi. Kürtlerin birlik olması gerektiğini vurgulayan Türk, "Dünya sahnesinde hem kimliksiz kaldık ve bütün bu gelişmeler Kürtlerin bir statüye sahip olmamasını doğurdu. Kürtlerin nefes almaması konusunda adeta ortak bir çabanın ve Kürtlere karşı bir mücadelenin olduğunu görüyoruz. Tabi ki biz başından beri bu ülkede barışın sağlanması için çaba gösteriyoruz” dedi.

 

2-20200201171019.jpg

 

Kürt halkının her şeyden önce birliğe ihtiyacının olduğunu dile getiren Türk, şöyle konuştu: "Kanaat önderlerinin en küçük bir olayda müdahil olmaları gerekiyor. Sonuçta biz bir halkız. Geçmişten beri bir kin ve nefret içindeyiz. Bu nedenle gençler silahlara sarılıyor ve bu durumda olayların yaşanmasına neden oluyor. Kanaat önderlerinin gençlerin bu silahlanma olayına karşı uyarılar yapmasını istiyoruz. Bu olayın barışla sonuçlanması bizleri mutlu etti." 

 

3-20200201171019.jpg

Türk'ün konuşması ardından iki ailenin bireyleri selamlaşarak, birlikte yemek yedi.

HDP il eş başkanı Ökkeş Kawa ve Ahmet Türk'ün yaptığı konuşmaların ardından husumetli aileler tokalaşarak barıştı. Barış programı Bayram ailesinin verdiği yemeğin ardından sona erdi. Van Ekspres

4-20200201171019.jpg

 

Editör: Wan Haber