Zamanın geçmesiyle beraber artık teknoloji Hayatımızın her alanına yerleşmiş bulunmaktadır. Eskiden bir birey, herhangi bir alışveriş gereksinimini yerine getirmek amacıyla fiziki bir şekilde yapılmış dükkan, ya da market ya da alışveriş merkezi olarak nitelendirilen alana fiziksel bir şekilde bizzat girmesi gerekirdi.

Size özel e-ticaret satış grafiğinin artırılması ve e-ticaret uygulamalarının başarılı ve etkin bir şekilde faaliyet göstermesi açısından 5 temel faktörün sitede bulunması gerekir.

Site İle İlgili Tasarım Özellikleri

Geleneksel alışverişlerde mağaza her ne kadar önem arz ediyor olsa da e-ticaret entegrasyonları uygulamalarında da internet sitesi o kadar önem arz etmektedir. Sitenin tasarımını gerçekleştirirken ya da uzmanlar tarafından yaptırılırken müşterilerin tercihlerini ve sitenin nasıl olursa daha kolay bir şekilde kullanılabileceği ile ilgili hususların göz önüne alınması gerekecektir. Yapılan çeşitli araştırmalar neticesinde e-ticaret, tüketicilerin kullanımı kolay olan sitelerden daha çok alışveriş yaptıklarına dair olmaktadır. Bu durum, aslında site ile ilgili tasarım özelliklerinin çok önemli olduğunun anlamını ortaya çıkarmaktadır.

E-ticaret uygulamasının en büyük avantajı, belki de bütün dünya pazarlarını bir tuş kadar tüketicilere yakın hale getirmesidir. Eğer ki müşteri kitleleri büyütülmek isteniyorsa ve onları satın almaya yönlendirilecek çeşitli uygulamaların yerine getirilmesi gerekiyorsa kesinlikle değişik dil uygulamalarının siteye eklenmesi gerekir.

Tasarım harikası modellerinin oluşturulması e-ticaret sitesine mükemmel bir avantaj sağlayacaktır.

Ürün Bilgilerine Geniş Yer Verilmelidir

Bir tüketici, bir siteden bir ürünü almak istediği zaman daha kapsamında bilgiye ulaşmak ister. Çünkü ürün ile ilgili eksik ya da yanlış bilginin var olması halinde tüketici derhal o siteyi terk edecektir. Bu nedenle özellikle de site yönetiminin pazarlamaya çalıştığı herhangi bir ürün ile ilgili daha kapsamlı ve daha geniş bilgilere yer vermesi gerekiyor. Böylelikle hem tüketici çok sağlıklı bir şekilde alışveriş işlemlerini gerçekleştirmiş olur. Hem de site yönetimi ve site daha fazla puan kazanmış olacaktır.

Bazen Müşteriler, çok istedikleri halde herhangi bir ürün ile ilgili yeteri kadar bilgiye sahip olmadıkları için o ürünü almaktan vazgeçerler.

Müşteri Hizmetleri

Sadece alışveriş sitelerinde değil, hemen her site uygulaması ile ilgili katılımcıların ya da diğer kullanıcıların memnuniyetlerini dile getirdikleri ya da site ile ilgili herhangi bir problem yaşandığında günün 7 gün 24 saati boyunca diğer tarafta kendilerine hizmet veren ya da kendilerinin kafalarına takılan herhangi bir problem olması durumunda kendilerine yön verecek yol yöntem gösterecek bir müşteri hizmetleri temsilcisinin olması site yönetiminin ya da sitenin mükemmel bir şekilde hizmet vermesi anlamına gelmektedir.

Gerek müşteri memnuniyeti gerekse de müşteri şikayetleri adı altında tüketicilerden gelmekte olan bütün dilek ve isteklere ya da şikayetlere anında cevap verebilecek bir müşteri hizmetleri altyapısının oluşturulması gerekir.

Kolay Ödeme Sisteminin Uygulanması Gerekir

E-ticaret uygulamasında ürün ile ilgili özellikleri, teslimat koşulları ile diğer bilgileri yalın ve detaylı bir şekilde anlatmak gerekir. Müşteri adayları, site üzerinden ödeme işlemlerini gerçekleştirmek ve ürünü satın almak amacıyla kolay ödeme uygulamalarından faydalanmak isteyeceklerdir. Bu nedenle mümkün olduğunca hızlı ve kolay bir şekilde işlem gören ödeme sistemlerinin kurgulanması gerekir.

Müşterinin gerek bütçesine gerekse de ödeme yöntemlerine göre çeşitli kolaylıkların siteye Entegre edilmesi ve bu şekilde müşteri memnuniyetinin ön plana çıkarılması gerekir.

Derecelendirme Ve Yorum Sekmesi Ekleme

Bir internet sitesinde alışveriş yapan kullanıcıların özellikle almış oldukları ürünler ile ilgili ya da diğer kullanıcıların site ile ilgili görüşlerinin belirtildiği bir derecelendirme ve yorum sekmesinin olması, aslında tüketicilerin duygu ve düşüncelerini çok rahat bir şekilde dile getirmelerine aracılık edecektir.

Profesyonel e-ticaret ile ilgili derecelendirme uygulaması ile ilgili aslında tüketicilerin siteye verecekleri puanı belirtilecekken, yorum kısmında ise bizzat kullanıcıların almış oldukları ürün ile ilgili ya da sitenin genel işleyişi ile ilgili fikirlerini dile getirmeleri aslında site yönetiminin kendilerine bir yol yöntem çizmeleri açısından bir rota görevi üstlenmektedir.

Yukarıda sayılan temel esaslarını düzgün bir şekilde yerine getirilmesi ile aslında e-ticaret uygulamaları ile ilgili mükemmel bir site meydana getirilmiş olur.

Editör: Wan Haber