"644 kişinin yaşamını yitirdiği, yaralı sayısının 4 bini geçtiği, 2262 binanın yıkıldığı Van depreminin üzerinden 3 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen birçok kamu kurum ve kuruluşu kiralık binalarda hizmet veriyor."

Türkiye'nin topyekûn hızlı değişim geçirdiği bir dönemde deprem ve sonuçları artık unutulmaya başlandı ve gündemden düştü. Ancak kentin birçok yerinde deprem izleri varlığını koruyor. 

YILLAR GEÇTİ AMA...
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin üstünden 3 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen Van'da önemli devlet kamu kurum ve kuruluşlarının büyük bir çoğunluğu hâlâ kiralık binalarda hizmet veriyor. Depremin ardından başlanan ve 1 yılı gibi kısa bir sürede onbinlerce TOKİ konutunun tamamlandığı Van'da aynı hız kamu kurum binaları için gösterilemedi. Durum böyle olunca da aradan yıllar geçmesine rağmen kamu kurumlarının birçoğu kiralık yerlerde hizmet veriyor.

 
KAMU KURUMLARI KİRADAN ÇIKAMADI!
Van'da özellikle 2011 yılında meydana gelen depremlerle birlikte kirada hizmet veren devlet kurumu sayısı bir hayli arttı. Buna 2012 yılında çıkarılan Büyükşehir yasasıyla yeni oluşturulan devlet kurumları da eklenince 'Devlet Van'da kirada oturuyor' halini aldı. Bu devlet kurumlarından bazılarının da Ak Partili vekil ve il yöneticilerinin de sahibi olduğu binalarda kirada kaldıkları da iddia ediliyor!

 
"Van'da kirada oturan devletin bazı kurumları ise şöyle:
 
Milli Eğitim Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Türkiye İstatistik Kurumu Bölge Müdürlüğü, Van Ağız ve Diş Sağlığı, Van Çocuk ve Doğum Hastanesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İpekyolu Kaymakamlığı, Defterdarlık, Basın İlan Kurumu, Sosyal (SYDV), Türkiye İş Kurumu Van Şubesi, M.T.A Bölge Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü, Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü."

Ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bazı belediyeler de kirada hizmet veriyor.

Fazıl Erüş - Prestij 

Editör: Wan Haber