AK Parti Grup Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dönemlerde ülke genelinde yaşanan depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilim insanlarının deprem uyarılarıyla ilgili önemli görüşlerde bulundu.

DEPREM UYARISI

Deprem felaketinin kendini sürekli hatırlattığını söyleyen Erdoğan, “Son olarak Van’da can kaybıyla sonuçlanan bir deprem yaşandı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bilim insanları yeni depremler beklendiğinin haberlerini veriyor. Son bir asırda ülkemizde 6 ve daha üzeri büyüklüğe sahip 57 deprem yaşadığımızı ve 80 bin vatandaşımızı yıkıntılar altında kaybettiğimizi düşündüğümüzde bu ikazlara hak vermemek elde değildir. Ülkemizin mevcut yapı stokunun, bilhassa bizden önce yapılanların önemli bir bölümü depreme ve diğer tabi afetlere dayanıksızdır. Birçok şehrimizin neredeyse tamamına yakınını yıkıp adeta yeniden yapmak gerekir. Türkiye gibi 83 milyon nüfusa, 10 milyon binada 30 milyon bağımsız birime sahip bir ülkede böylesine köklü bir dönüşümü gerçekleştirmenin kolay olmadığı ortada." şeklinde konuştu.

"38 BİN KONUT YAPARAK TESLİM ETTİK"

Depremlerle birlikte TOKİ kanalıyla yapılan binalardan da bahseden Erdoğan, "Öncelikle durumları aciliyet arz eden binaların yıkılıp yeniden yapılması için seferberlik başlattık. Van, Kütahya, Bingöl, Dinar depremlerinin ardından da 38 bine yakın konut inşa edip vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Kanal İstanbul tek başına diğer işlevlerinin yanı sıra 500 bin konutluk bir kentsel dönüşüm projesidir. Elazığ’da yıkık 263 bina ağır hasarlı, 7 bin 698 bina orta hasarlı, bin 540 bina tespit edildi. Deprem sonrası Elazığ’da 19 bin 180, Malatya’da 4 bin 432 yeni konut yapılması gerektiği ortaya çıktı. Güçlendirme yapılacak yerler için de vatandaşlarımıza konut başına 27 bin liraya kadar destek veriyoruz. Devlet elbette felakete uğrayan vatandaşlarının yanında olacaktır ancak çalışmaları devlet ile milletin birlikte yürütmesi gerekiyor. Bugüne kadar 22 milyon vatandaşımızın oturduğu konutların depreme dayanıklı olduğu tespit edildi. Amacımız bu rakamı ilk etapta 35 milyona çıkarmak." dedi.
 

Editör: Wan Haber