Çanakkale'de sağanak yağmuların ardından bir süre önce heyelan meydana gelen Çanakkale-İzmir kara yolunun Erenköy beldesi bağlantı kısmı çöktü. Çanakkale-İzmir yolu üzerindeki viyadükte çatlamalar meydana geldi. Yolu trafiğe kapatan ekipler çatlakları asfalt yamayla kapattı.
Daha evvel Çanakkale-İzmir kara yolu olarak hizmet veren Çanakkale viyadüğünün yapılmasının ardından sadece Erenköy beldesine giriş yolu olarak kullanılan çift şeritli asfalt yolda heyelan meydana geldi. Heyelan sebebiyle yol tamamen çöktü. Beldeye giriş çıkışlar kapatıldı. Heyelan bölgesinde inceleme yapan Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, bölgede daha önce yapılan varyant ve viyadük çalışmalarının çevreye zarar verdiğini, heyelanın da bundan kaynaklandığını öne sürdü.
Özkurnaz, "Erenköy yolu şu an kapanmış durumda. Zaten yol çatladı ve kaydı. Bunun sorumlusu Karayolları. İlk varyant yapılırken çevreyi kazan, doğayı bozan Karayolları. Aldılar varyant yaptılar, ömrü 2 yıl sürdü, çöktü. Sonra dolgu kaldırıldı, viyadüke karar verildi. Ama gördüğünüz gibi dağ ikiye yarıldı. Yarın öbür gün, o viyadük, yeni sıfır viyadük büyük tehlike arz edecek. Su basınca o viyadükün dayanacağını zannetmiyorum. Viyadük de zarar görürse, Çanakkale-İzmir yolu tamamen kapanacak" dedi.
Beldeye giriş yolunun tamamen kapandığını da söyleyen Özkurnaz, "Her mercie başvurumuzu yapacağız. Şu anda İzmir istikametinden gelen yol kaldı. Dünyada tersinden girişi olan başka bir belde yoktur herhalde. Mutlaka bir girişi vardır, bir de çıkışı vardır. Kim bunun sorumlusuysa, onlar bu hatayı düzeltmek zorundadır" diye konuştu.
Bölgede inceleme yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, bir ay önce başlayan heyelan sebebiyle bölgede tehlikenin giderek büyüdüğünü söyledi. Prof. Dr. Perinçek, "Bölgedeki heyelan, aşırı yağışların etkisiyle bir ay önce harekete geçti. Heyelanın sebep olduğu çatlak yüzünden Çanakkale-İzmir kara yolu içinde bulunan köprülü viyadük de tehdit altında. Heyelan geriye doğru genişliyor, bu da tehlikenin büyümesine sebebiyet veriyor. Artık bu yol gitti. Açık söyleyeyim, bu yol artık kapandı. Bu heyelanı durdurmak çok zor. Ama tedbir alınarak, can ve mal kaybı önlenebilir" diye konuştu.
Bölgede meydana gelen heyelan, Çanakkale İzmir kara yolu üzerinde yeni yapılan viyadükte de çatlamalara sebep oldu. Yol bir süreliğine trafiğe kapatıldı. Karayolları ekipleri bölgede asfaltlama yaptı. Çalışmanın ardından yol yeniden trafiğe açıldı.
(CA-GD-MŞ)

13.02.2013 12:58:08 TSI

Editör: Wan Haber