21 Mart yani ilkbahar ekinoksunda Güney Yarım Küre'de geceler gündüzlerden daha uzun olurken tam tersi Kuzey yarımkürede ise geceler gündüzlerden daha kısa oluyor. 21 Mart 2021 tarihinde yaşanacak olan gece gündüz eşitliği tarihinden sonra ise gündüzler uzarken, geceler ise kısalmaya başlayacak.

Ekinoks Nedir?

Gece gündüz eşitliği olarak da bilinir. Güneş ışınlarının Ekvator çizgisine dik bir açı ile vurması neticesinde aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.

21 Mart Durumu!

Kuzey ile güney yarım küre, güneş ışınlarının öğle vakti ekvatora Tam 90 derecelik bir açı ile alacaktır. Gölge boyu Ekvatordan sıfırdır güneş ışınları artık bu tarihten itibaren Kuzey yarım küreye dik düşmeye başlayacaktır. Bu tarihten itibaren Güney yarımkürede ise geceler, gündüzlerden çok daha uzun olmaya başlayacak. Kuzey yarımkürede ise tam tersi durum meydana gelecek. Bu tarih, Güney Yarım Küre'de sonbahar, Kuzey yarımkürede ise ilkbaharın başlangıcıdır. Aydınlanma Çemberi Kutup noktalarına teğet geçecek. Bu tarihte Güneş, her iki Kutup noktasında da görülür. Dünyada Gece ile gündüz süreleri birbirine eşit olur.Bu tarih, Güney Kutup noktasında 6 aylık gecenin ve Kuzey Kutup noktasında ise 6 aylık gündüzün başlangıcı olarak bilinir.

21 Mart (Ekinoks)

Bu tarihte Gece ile gündüz artık eşit olur, yani Türkiye'nin bulunduğu Kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken Güney Yarım Kürede ise Sonbahara girilir.

Editör: Wan Haber