Gümüşhane İli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necmettin Aygün, vatandaşların bruselloz gibi hastalıktan dolayı yavru atma ve hayvan ölümü gibi durumlarda ölen hayvanlar için devletin tazminat ödediğini bildirdi.
Yaptığı açıklamada Bruselloz hastalığının Türkiye'nin her bölgesinde görülen kanayan bir yara olduğunu ifade eden Aygün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl programlı aşılama kampanyaları yürütüldüğünü söyledi.
Tarım ülkesi olan Türkiye'de bölgeler arasında sürekli hayvan hareketi yaşandığı için bu tür hastalıklarla mücadelede sonucun kısa zamanda alınmasının mümkün olmadığını dile getiren Aygün, "Gerek İl Müdürlüklerimiz gerek birliklerimiz aracılığı ile üreticilerimizin bu ve buna benzer hastalıklardan zarar görmemesi için aşılama ve tedavi çalışmaları yanında çiftçi eğitim ve bilgilendirme çalışmalarını da yoğun bir şekilde sürdürüyoruz." dedi.
Aşılama ve tedavi çalışmaları sırasında kullanılan aşıdan dolayı yavru atma veya hayvan ölmesi durumunda anaç hayvanın küpe numarası ile birlikte üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine gitmeleri gerektiğinin altını çizen Aygün, bu durumda bakanlığın ölen hayvanlar için üreticilere tazminat ödediğini söyledi.
Gümüşhane'de birliğe kayıtlı 487 küçükbaş işletmesi kayıtlı olduğunu, bu işletmelerde toplam 26 bin 104 hayvan kayıtlı olduğunu kaydeden Aygün, bunlardan 11 işletmede 70 küçükbaş hayvanda bruselloz hastalığı görüldüğünü bununda ilin işletme ve hayvan sayısının yüzde 1'ine tekabül ettiğini sözlerine ekledi.
(RE-ÖS-Y)

07.02.2013 15:09:08 TSI

Editör: Wan Haber