Gümüşhane Muhtarlar Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle ilde görev yapan gazeteciler ve muhtarlara yemek verdi.
Kent merkezinde ki bir lokantada düzenlenen yemeğe Muhtarlar Derneği Başkanı Ekrem Sebat Turan, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Sadık, köy ve mahalle muhtarları ile gazeteciler katıldı.
Turan, burada yaptığı açıklamada hem vatandaşlarla kamuoyu arasındaki bağı sağlayan basın sektörünün emektarları gazetecilerle bir araya gelmek, hem de muhtarların sorunlarını anlatmak için böyle bir toplantı düzenlediklerini belirterek genel manada muhtarlar olarak taleplerini dile getirdi.
Muhtarların yeni görev tanımlarının yapılmasını ve köylerin ve mahallelerin nüfuslarına göre kademelendirilmesini istediklerini kaydeden Turan, "442 sayılı Köy kanunumuzun ve 4541 sayılı Mahalle kanununun günün koşullarına getirilmesini. Muhtarlarımızın İl Genel ve Belediye Meclislerinde temsil edilmelerini. Muhtarlarımızın kendileri ile ilgili ihtisas komisyonu toplantılarında temsilini. Muhtar evlerinin Belediyeler ve köy konaklarının İl özel idaresi tarafından yapılmasını. Belediye kanunun 9. Maddesinin değiştirilmesi ve (imkanlar ölçüsünde) terimin kanundan çıkarılarak, yerine net terimler eklenmesini(nakdi yardım terimi eklemek). 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri kanunu 48. maddesi birinci fıkrasına atfen çıkartılan genelgenin c maddesinde bulunan ve vatandaşımızdan konuta taşındığı süreçte Nüfus müdürlüklerimizin istediği belgelerin (su faturası, elektrik faturası, doğalgaz faturası, telefon faturası veya noterden kira kontratı) yeni bir genelge ile düzeltilerek bu uygulamanın muhtarlarımıza verilmesini. Muhtarlarımızın 2972 sayılı kanunun 31.maddesi değiştirilmesi ve adaylık usulü getirilmesi, adaylık öncesi bilgisayar eğitimi ve kamu yönetimi eğitimi verilmesini. Muhtarlarımıza yasal izin düzenlemesinin yapılmasını. Görevden uzaklaştırılan muhtarımızın idari dava hakkı yolunun açılmasını. Muhtara karşı işlenen suçların Devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görmelerini. Muhtar ödeneklerimizin 12.000 gösterge rakamı üzerinden artırılması ve buna bağlı olarak Köy ve Mahalle muhtarlarının sosyal güvenlik primleri muhtarlık ödeneğinin ödendiği kurum tarafından doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenmesini. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca Devlet memurları ile bakmakla yükümlü bulundukları için uygulanan sosyal hak ve yardımlar, aynı esas ve usullere göre mahalle ve köy muhtarları ile 'bakmakla yükümlü bulundukları için de uygulanır' şekliyle hükmünün yasalaştırılmasını istiyoruz. Amacımız bizlerin veya bizlerden sonra gelen seçilmiş bağımsız kimliğin ve tüm ortak değerlerimizin gelecek nesillere taşıması dileğiyle." dedi.
(RE-ÖS-Y)

10.01.2013 13:24:10 TSI

Editör: Wan Haber