Türkiye ile Katar arasında çok yönlü dallarda işbirliği gerçekleştirilmektedir. Askeri, siyasi, ekonomik, ticari ve turizm alanlarında Türkiye ile Katar çok sıkı ilişkiler kurmaktadır. Her ne kadar çok tartışma konusu olsa da son zamanlarda Türkiye’nin Borsa İstanbul hisselerinin %10’u Katar’a devretmesi Türk kamuoyunda oldukça hararetli tartışmaların yaşanmasına sebep olmuştur.

Alınan son dakika haberine göre Türkiye varlık fonu ve Katar yatırım otoritesi arasında gerçekleştirilen Borsa İstanbul’un %10’unun Katar yatırım otoritesine devrini içeren İşlem tamamlandı. 26 Kasım tarihinde Türkiye varlık fonu ile Katar yatırım otoritesi arasında gerçekleştirilen antlaşma metnine göre yatırım otoritesinin 200 milyon dolarlık yatırım yapmasıyla neticelenmiş oldu.

Türkiye varlık fonu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre 26 Kasım tarihinde Türkiye varlık fonu ve Katar yatırım otoritesi arasında gerçekleştirilen mutabakat metnine göre Katar yatırım otoritesinin 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmesi ile tamamlandı. Söz konusu bu işlemin bedeli genel itibari ile Borsa İstanbul’un 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden tespit edildi. Yapılan açıklamaya göre pay devrinin gerçekleştirilmesinden sonra Türkiye varlık fonu sahip olduğu yüzde 86’lık ile Borsa İstanbul’un en büyük pay sahibi pozisyonunu devam ettiriyor.

Yabancı Sermaye Çekme Hususunda Bu Yatırımın Önemi Büyüktür

Türkiye varlık fonu tarafından yapılan yazılı açıklamada konu ile ilgili görüşleri yer verilene Türkiye varlık fonu üst yöneticisi Zafer Sönmez Borsa İstanbul’da bulunan %10’luk ilgili devir işlemleri Katar ile Türkiye’nin varlık fonları arasında uzun vadeli olmasını hedeflenen bir işbirliğinin başlangıcı olarak nitelendirildi. Sönmez, yapmış olduğu açıklamada “Bu yatırımın Borsa İstanbul’un orta vadede planladığımız halka Arzı öncesinde değer yaratımını ve kurumsal yönetim ilkelerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Küresel olarak ekonomik zorlukların yaşandığı covid-19 döneminde ülkemize yabancı sermaye çekme açısından da bu yatırımın ayrı bir önemi bulunmaktadır. Borsa İstanbul, 2022 senesinde faaliyete başlaması planlanan İstanbul Finans merkezinin önemli aktörlerinden biri olan Katar yatırım otoritesi yapmış olduğumuz yatırım ile hem Borsa İstanbul hem de Türkiye’nin vizyonuna duyduğu güveni kanıtlamaktadır ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber