Aynı Anda İki İşte Çalışanlar Dengeyi Nasıl Sağlar?

İnsanlar birçok nedenden dolayı iki işte çalışmaya karar verirler. Başka bir alanda deneyim ve beceri kazanmak isteyebilir veya arzu ettiğiniz yaşam tarzını finanse etmek için daha fazla para kazanmak isteyebilirsiniz. Sebepleriniz ne olursa olsun, ikinci bir işe girdiğinizde hayatınız değişebilir. Bu yazıda, iki işte etkili bir şekilde nasıl çalışılacağına dair bazı ipuçları veriyoruz.

İki iş nasıl yönetilir

İki işte çalışmanın birçok faydası vardır. Artan gelire ek olarak, yeni beceriler edinecek, sosyal ağınızı genişletecek ve yeni iş bağlantıları kurabileceksiniz. Bununla birlikte iki işte çalışmak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve uzun saatler çalışmanızdan dolayı arkadaşlar ve aileniz için zaman ayırmak gibi zorlukları da beraberinde getirir.

Dengeli bir yaşam tarzı sürdürürken iki işte başarılı bir şekilde çalışmanıza yardımcı olacak birkaç önemli noktaya birlikte inceleyelim.

Zamanınızı yönetin

Etkili zaman yönetimi, iki işte başarılı bir şekilde çalışmanın en önemli bileşeni olabilir. Zamanınızı yönetmenize yardımcı olmak için şunları yapmalısınız:

  • Günlük planlama yapın: İki işte çalışıyorsanız, bir günlük planlama yaparak günlük görevler yazmak çok önemlidir. Programınız özellikle yoğunsa, zamanınızı ayrıntılı olarak planlayabilmeniz için daha küçük zaman aralıkları için hazırlık yapan bir günlük planlama yapmanız daha isabetli olacaktır. Ayrıca haftalık olarak da planlama yaparak gün içinde çakışabilecek işlerin hangileri olduğunu anlayabilir ve buna göre yeni düzenlemeler yapabilirsiniz.
  • Günlük görevleri basitleştirin: İki işte çalışırken günlük işleri olabildiğince basitleştirmeniz gerekebilir. Özellikle kahvaltı ve akşam yemeği gibi şeyleri daha pratik olarak tercih edebilirsiniz. Bu sayede zaman kazanmış olacak ve daha fazla zaman elde etmiş olursunuz. Sabahları yulaf ezmesi vb. hazır ve hızlı tüketebileceğiniz şeyleri tercih ederken akşamları ise daha pratik ve hazır yemekler tercih edilebilir.
  • Yapılacaklar listesi yapın: İlerleyen dönemlerde yapacaklarınız hakkındaki endişelerinizi azaltmak önemlidir. Her işte bir yapılacaklar listesi tutun ve işler arasında kafa karıştırıcı görevleri veya organize olmadığınız için ertelemeyi önlemek için görevleri tamamlarken işaretleyin. Bu sayede ilerleyen dönemlerde yapmanız gereken şeyler ile ilgili olarak herhangi bir şekilde kaygılanmak durumunda da kalmamış olursunuz.

İkinci işi dikkatlice seçin

İkinci bir işe girmeye karar verdiyseniz, ne tür bir işe girmeye istekli olduğunuzu dikkatlice düşünmelisiniz. Aşağıdakileri göz önünde bulundurarak karar vermeniz daha kolay olabilecektir:

  • Para: Birçok insan parasal kaygılar nedeniyle ikinci bir işe girmek ister. Sebebiniz buysa, ikinci bir iş için mevcut becerilerinizden para kazanabilirsiniz. Örneğin, bir öğretmen özel dersler verebilir veya bir gazeteci serbest yazar olarak çalışabilir. Mevcut becerileri ikinci bir işe uygularsanız, daha önce deneyimi olmayan bir işe başlamanızdan daha fazla kazanma şansınız vardır.
  • Yeni beceriler: İkinci bir iş bulmadaki ana motivasyonunuz yeni beceriler öğrenmek de olabilir. Öyleyse, ilgi alanlarınızdan birine uyan ve yeni fırsatlara yol açabilecek yeni bir beceri öğrenmenize yardımcı olacak ikinci bir iş seçin. Bu sayede özellikle farklı iş başvuruları sırasında sizden istenecek CV'niz içinde kullanabileceğiniz bir özellik elde edebileceksiniz. Bu noktada ayrıca profesyonel destek almak isterseniz bazı Cvmaker gibi özgeçmiş hazırlama sitesinden kullanabilirsiniz. Unutmayın ki profesyonel CV hazırlamanız, yeni iş bulmak ya da iş değişiklikleri için de oldukça önemlidir.
  • Mesafe: Maliyetli ve zaman alıcı işe gidip gelmeyi önlemek için mahallenizde veya günlük işinize yakın ikinci bir iş seçmeyi düşünebilirsiniz.

Paranızı yönetin

Fazladan para kazandığınızda, bunu akıllıca harcamayı hedefleyin. İkinci işiniz nedeniyle, işe gidip gelme masrafları, fazladan yemek veya vergiler gibi ek masrafları not ettiğiniz bir bütçe hazırlayın ve bunu ekstra gelirinizden çıkarın. Bakiyeyi doğrudan ödediğiniz borca ​​veya üzerinde çalıştığınız finansal hedeflere uygulayın. Bu şekilde hem hedeflerinize ulaşacak hem de sıkı çalışmanızın karşılığını göreceksiniz.

Sağlığınıza dikkat edin

İkinci bir işe girmek, dengeli bir yaşam tarzı sürdürmek ve disiplin gerektirir. Yoğun programınızı sürdürmek için sağlıklı kaldığınızdan emin olmanız gerekir.

  • Egzersiz yapmaya devam edin: Programınız daha yoğun hale gelirse, mümkünse aktif kalmak önemlidir. Yeni programınıza uyum sağlamak için egzersiz ve yemek alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Örneğin haftada üç kez spor salonunda saatlerce süren egzersiz çalışmaları yerine evde kendi programınızı oluşturabilir ve bu sayede zamandan da tasarruf etmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca egzersiz yapmaya ek olarak, asansör yerine merdivenleri kullanmak gibi yapabileceğiniz küçük değişiklikler yapın.
  • Sağlıklı beslenin: Besleyici yiyecekler tüketmek önemlidir, özellikle de enerjinizi iki işte uzun süre sürdürmeniz gerekiyorsa. Bunu yapmak için iyi planlama yapmanız gerekecek. Her iki işte de daha büyük öğünler pişirebilir ve dondurabilir, daha hızlı pişirme yöntemlerini tercih edebilir, öğle yemeğini yanınıza alabilir, meyve ve fındık gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz.
  • İzin yapın: Mümkünse, bedeninizi ve zihninizi dinlendirmek için haftada en az bir gün işten izin alın. Programınız haftada yalnızca birkaç saat rahatlamaya izin veriyorsa, telefonunuzu kapatın ve bu süre zarfında hiç iş düşünmemeye çalışın. Zihninizi ve bedeninizi gençleştirmek, her iki işte de iyi performans göstermek ve dengeli kalmak için çok önemlidir.
  • Arkadaşlarınız ve sevdikleriniz için zaman ayırın: Yoğun bir programınız olsa bile, arkadaşlarınız ve aileniz için zaman ayırmayı hedefleyin. Sonuçta mutlu ve dengeli bir yaşam, güçlü bir aile desteğine ve sağlıklı ilişkilere yardımcı olur.
  • Yeterince uyuyun: İki işi sürdürmekte başarılı olmak istiyorsanız, yeterince dinlenmeniz gerekecektir. Geceleri bir kitapla veya film izlemekle rahatlayarak vakit geçirmek cazip gelse de, geceleri en az yedi saat uyumaya çalışın.

İlk işinizi koruyun

Ana işinizdeki çalışma kalitenizin yüksek standartta olmasına ve bağlılık düzeyinizin aynı kalmasına dikkat edin. İkinci bir iş bulmak, ilk işinizde ki performansınıza ve ilişkilerinize zarar vermeye başlarsa o zaman çok daha büyük sıkıntılar ortaya çıkabilir. Kariyerinizi değiştirmeye veya başka bir yerde bir işe başlamaya karar verene kadar, asıl işiniz birinci önceliğiniz olarak kalmalıdır.

Hukuki açıdan, ikinci bir işle ilgili haklarınızın neler olduğunu anlamak için iş sözleşmenizi baştan sona okumalısınız. Çoğu şirket, çıkar çatışması olmamasını ve rakipler için çalışmamanızı ister. Müdürünüze ikinci işinizi bildirmek de akıllıca olabilir. Bu şekilde, insanların ikinci işinizi öğrenmesi ve varsayımlarda bulunması konusunda endişelenmenize gerek kalmaz ve hatta müdürünüz yardımcı olabilir.

Editör: Wan Haber