Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği, Çin Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bırakarak, Doğu Türkistan'da işlenen insan hakları ihlallerini kınadı.
Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şubesi üyeleri, Çin hükümetinin Doğu Türkistan'da işlediği insan hakları ihlallerini protesto etti. "Hepimiz Türk'üz, hepimiz Uygur'uz" ve "Çin insanlık suçu işliyor" dövizleri taşıyan grup üyeleri, sloganlar atarak Çin'in Ankara Büyükelçiliği önüne geldi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı protesto gösterilerinde, çevik kuvvet ekipleri tarafından büyükelçiliğin bulunduğu sokağın girişi kapatıldı.
Çin Büyükelçiliği'nin bulunduğu sokağın girişinde grup adına basın açıklaması yapan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Egendigil, Doğu Türkistan başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde insan hakları ihlallerinin devam ettiğini söyledi. İnsan hakları ihlallerinin Türk coğrafyasında had safhada olduğunu kaydeden Efendigil, 1949 yılında Çin işgalinden sonra Uygur Türkleri'nin işkence ve soykırıma uğradığını ifade etti. Doğu Türkistan'a Çinli göçmenlerin yerleştirildiğini belirten Egendigil, "Her yıl Doğu Türkistan'a yüzbinlerce Çinli göçmen yerleştirilmektedir. Din ve vicdan özgürlüğü üzerindeki baskılarda had safhadadır. Camiler yıkılmış, din adamları hapse atılmış, ya da Çin Komünist Partisi'nin yerleştirdiği din adamları Uygur Türklerinin dini yanlış öğrenmeleri için eğitilerek Uygur Türklerini Çin hükümetinin her türlü baskısını kabul etmelerini açıklayan vaazlar vermekte. Yakın tarihte 5 Temmuz 2009 tarihinde tüm dünyanın ve Türkiye'nin de haftalarca görsel ve yazılı medyadan takip ettiği olaylarda binlerce Uygur Türkü şehit edilmiş, on binlercesi de hapse mahkum edilmiş bir o kadarı da kayıptır. O tarihten günümüze kadar kaybolanlar hakkında Çin yönetimi hiçbir açıklama yapmadığı gibi, kayıp yakınlarını tehdit ederek, eğer kayıp yakılarınızın akıbetini araştırır veya basın yolu ile açıklama yaparsanız çok şiddetli cezalara çarptırılacaksınız diyerek kayıpların yakınları hiçbir gerekçe göstermeden hapse atmaktan da çekinmemektedir" dedi.
Çin'de yaşanan insan hakları ihlallerinden bahseden Efendigil, açıklamasında şunları kaydetti:
"Doğu Türkistan'da 5 Temmuz 2009 yılında meydana gelen Urumçi katliamında Türkiye'den siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları basın açıklaması ve protesto gösterileri ile olayı kınamış olsalar da bunun devamı gelmemiş ve bugün Doğu Türkistan'da Çin istediğini yapmaktadır. İnsan hakları sadece bir zümrenin veya bir milletin değil tüm insanlığın hakkıdır. Çin, zorla işgali altında tuttuğu Doğu Türkistan'da akıttığı kanların hesabını mutlaka bir gün ödeyecektir."
Açıklamanın ardından Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil ve beraberindeki dernek yöneticileri Çin Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.
Çelengin bırakılmasının ardından sloganlar atan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
(TB-ÖZ-Y)

15.12.2012 15:27:38 TSI

Editör: Wan Haber