Uzman Diyetisyen Işın Sayın, fazla yemek yeme ve alışveriş tutkusunun sevgisizlik işareti olabileceğine dikkat çekerek, "Yiyerek mutlu olmayı tercih edeceğinize, hayatınıza daha fazla sevgi katmayı deneyin. Hiçbir yiyecek ya da içecek size ihtiyaç duyduğunuz insan sevgisini veremeyecektir" dedi.
Çocukluktan itibaren obeziteye programlanan bir toplum oluştuğunu söyleyen Işın Sayın, "Uzunca dönem 'şişman çocuk, sağlıklı çocuktur' inancı vardı. Bunun da ötesinde halen, aileler çocuklarını mutlu etmek, oyalamak, ağlamasını durdurmak için şekerli, unlu yiyecekler yediriyor. Yetişkin bir birey olduğumuzda da kimimiz, karbonhidrat içeren yiyeceklerin, kontrolsüz mutfak ya da giyim alışverişi yapmanın mutluluk verdiğine inanıyoruz. Bunlar yaşamakta olduğunuz 'sevgisizlik' ya da 'tatminsizliğin' işareti olabilir. Oysa her mutsuz olduğunuzda, mutlu olmak için 'neyi' tekrarlarsanız, onun mutluluk verdiğini görürsünüz. İnsanlar sevginin var olduğu yerde mutlu ve huzurludur. Ortamınıza daha çok sevgi katmayı ihmal etmeyin. Çözüme ulaşamadıysanız biraz daha fazlasını deneyin" diye konuştu.

"EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ SEVGİDİR"
Kendisini kötü hisseden bazı bireylerin yiyecek ve içeceğe sarıldığına dikkat çeken Sayın, "Oysa bu durum, bir dizi sağlık sorununu başlatan kısır döngüdür. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet ve peşi sıra gelişen metabolik sendrom, hep bu kısır döngünün sonucudur. Aslında en önemli ihtiyaç sevgidir. Hayatımızda ne zaman bir sorun olsa, onunla mücadele ederken hırpalanırız. Mutsuzluk, mutlu olma ihtiyacını doğurur. Mutlu olma ihtiyacı da, yiyecek ve içeceklere bağımlılık, fazla kilo ve sağlık sorunlarına yol açmasıyla sonuçlanır" ifadelerini kullandı.

"HİÇBİR YİYECEK İHTİYAÇ DUYDUĞUNUZ SEVGİYİ SİZE VEREMEZ"
Sosyal başarısızlıkların ya da duygusal boşlukların yerini yiyeceklerin dolduramayacağını ifade eden Sayın, şunları söyledi:
"Unutmayın ki; hiçbir yiyecek ya da içecek size ihtiyaç duyduğunuz insan sevgisini veremeyecektir. İnsan sevgisini yüreğinizde mayalandırın, korkusuzca bazı olaylara daha fazla anlayış gösterin ve her haliyle insanları anlamaya sevmeye, kendinize de iyi davranmaya çalışın. İş yerinde, evde, sosyal hayatta, insanlarla ilişkilerimize koşulsuz sevgiyle başlamak, şeffaf olmak en değerli besindir. Vücuda yüklediği kalori sıfırdır, sağladığı yaşam enerjisi ise ölçülemez."
(ÖFA-OK-Y)

29.01.2013 12:14:50 TSI

Editör: Wan Haber