Van'da, 7 Haziran 2012 tarihinde KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda aralarında Belediye Başkanı Bekir Kaya, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, eski BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş ve Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler'in de bulunduğu 13 şüpheli gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 10'u tutuklanırken, 3 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Yapılan soruşturma sonrası KCK şüphelileri hakkında hazırlanan iddianameyle "örgüt üyeliği" suçundan Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. 22 Ocak'ta Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde yapılan ve 4 gün süren davada Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ve Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Duruşma sırasında savunma yapan avukatlar, sanıklardan Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler ve eski BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş’in sağlık sorunlarını gerekçe göstererek tahliyelerini istemişti. 


Mahkeme heyeti talebi değerlendirirken, Caniş ve Güler bugün sağlık sorunları ile ilgili rapor almak için Van Bölge ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında hastaneye getirilen Güler ve Caniş'in yorgun ve halsiz oldukları gözlendi.

 

""
Güler ve Caniş getirildiği sırada hastaneye gelen avukat Müjde Tozbey, "22 Ocak'ta yapılan duruşmada biz iki sanığın rahatsızlığı konusunda bir talepte bulunmuştuk. Yani Cüneyt Bey ve İhsan Bey'in rahatsızlığının duruşma sürecini ve tutukluluk halini etkileyeceğinden bahsetmiştik. Bu nedenle mahkeme heyeti talebimizi kabul edip Cüneyt Bey ve İhsan Bey'in muayene için hastaneye gönderilmesine karar verdi. Önemli bir rahatsızlığı varsa bu tahliye olmasını sağlayacaktı. Bu nedenle mahkeme bu süreci araştırmak için hastaneye gönderdi. Hastanede çeşitli tahliller yapılacak. Hastalığın tahliyesini gerektirip gerektirmeyeceğine dair araştırma yapılıyor. Şu an böyle bir süreçten geçiyoruz" dedi.


Caniş ve Güler, yapılan kontrollerinin ardından tekrar tutuklu bulundukları Van F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Editör: Wan Haber