Adana İl Jandarma Komutanlığı tarafından faili meçhul olayları çözmek için oluşturulan "Yıldırım Ekibi", zanlılara ayak izi, yırtılmış uçak bileti, makbuz, kredi kartı gibi materyallerin izini sürerek ulaşıyor.
Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Murat Koç, 2012 yılında faili meçhul olayları çözmek için istihbarat ve kaçakçılıkta görevli 1 üsteğmen, 2 astsubay ve 5 uzmandan oluşan "Yıldırım Ekibi" oluşturdu. Oluşturulan "Yıldırım Ekibi" özellikle faili meçhul cinayetleri üzerinde yoğunlaştı. Ekibe, İl Jandarma Komutanlığı'nda özel bir oda tahsis edildi. 8 kişilik ekip, kredi kartı, makbuz, ayak izi, yırtık uçak biletlerinden yola çıkarak yürüttüğü çalışmalar neticesi 8 ayrı faili meçhul olayı aydınlatmayı başardı. Ortaya konulan bu başarı üzerine Vali Hüseyin Avni Coş, ekibi kutladı.

"AVCI CİNAYETİ MAKTULÜN EŞİNİN KREDİ KARTINDAN ÇÖZÜLDÜ"
Yıldırım Ekibi, ilk olarak Topalak Köyü'nde tabanca ile vurulduktan sonra boğazı kesilerek öldürülmüş ve kıyafetleri yakılmış halde bulunan şahsın katillerini bulmak için çalıştı. Jandarma olay yerinde yaptığı aramada ormanlık alanda bir kredi kartı buldu. Kredi kartın numarasından sahibinin öldürülen kişinin eşine ait olduğu belirlendi. Bu yolla öldürülen kişinin Osman Salih Savaşoğlu olduğu belirlendi. Daha sonra jandarma olayı derinleştirdiğinde Savaşoğlu'nun avcı arkadaşı İsa Uçak ile birlikte ava gittiğini belirleyip katilin Uçak olduğunu ortaya çıkardı.

"YIRTIK BİLETTEN KATİLE ULAŞILDI"
Jandarma ekibi ikinci olarak, Karataş ilçesinde ormanlık alanda 18 yerinden bıçaklanarak öldürülen bir kadın cesedi olduğu ihbarı üzerine harekete geçti. Olay yerine gelen ekip, hemen etraftaki dellileri toplamaya başladı. Yıldırım ekibi olay yerinin yakınında parçalanmış halde uçak bileti buldu. Bileti tek tek parçalarını birleştirdi ve biletin 5 Eylül İstanbul Adana, 23 Eylül ise Adana İstanbul gidiş dönüş uçak bileti olduğu anlaşıldı. Bir ekip biletin satıldığı firma ile görüşürken diğer bir ekip olay yerinde çobanlarla tek tek görüşme yaptı. yapılan incelemede, söz konusu biletin Hülya Güler tarafından alındığı ve İstanbul aktarmalı olarak Adana'ya geldiği belirlendi. Maktulün kimliğine ulaşan jandarma, çobanlardan da olay günü bir kişinin geldiğini ve yeniden geleceğini belirtip cep telefonu numarası verdiğini öğrendi. Zamanla yarışan jandarma, gerekli izinleri aldıktan sonra Göksal Pekayılan'a ait olduğu belirlenen cep telefonu sinyallerini takip etti. Jandarma, yakınları tarafından teşhis edilen 1 çocuk annesi Hülya Güler'in cesedinin bulunmasından 8 saat sonra da katil zanlısını yakaladı. Suçunu itiraf eden Pekayılan, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı.

"KATİLE AYAK İZİNDEN ULAŞTI"
Yıldırım Ekibi, kendini işten çıkartan kahyayı öldüren katil zanlısını ise olay yerinde inceleme yaparken bulduğu ayak izinden yakaladı.
Alınan bilgiye göre, Yüreğir ilçesine bağlı Doğankent Köyü Cırrık Mahallesi'nde çalıştığı çiftlikte işten çıkartılan 53 yaşındaki Mehmet Ö, bundan kahya Erdoğan Çeken'i (51) sorumlu tutarak 1 Ağustos günü kendisiyle konuşmak için çiftliğe gitti. Yanında da av tüfeği bulunan Mehmet Ö., kahyayı öldürüp kaçtı. Doğankent İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı ile olay yerine gelerek zanlıyı yakalamak için çalışma başlattı. Jandarma çiftlikte yaptığı araştırmada Mehmet Ö.'yü bulamadı. Bunun üzerine geniş bir çalışma başlatan jandarma, olay mahallinden olay yerinin kuzey istikametine doğru ayak izleri tespit etti. Ayak izlerinin yeni olduğunu belirleyen jandarma 4 kilometre ayak izlerini takip sonucu zanlıyı ağaçlık bölgede elinde av tüfeğiyle yakaladı.

"MEZBAHANE MAKBUZUNDAN KATİLE ULAŞILDI"
4 Ocak 2013 tarihinde merkez Karaisalı ilçesine bağlı Bekirli köyünde yaşanan bir başka olayda, motosikletiyle seyir halindeki bir kişi, ormanlık alanda bir şahsın yerde yattığını gördü. Yanına gittiği kişinin silahla vurulmuş olduğunu fark eden şahıs, jandarmayı ve 112 Acil Servis'i aradı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri şahsın hayatını kaybettiğini belirledi. Jandarma ekipleri, cinayeti çözmek için hemen araştırma yapmaya başladı. Şahsın kimlik bilgisine ulaşamadı, ancak üzerinden çıkan ve kimden ne kadar hayvan alacağını yazdığı mezbahane makbuzundan yola çıkan ekip, mezbahanenin yolunu tuttu. Yapılan araştırmada, şahsın 34 yaşında evli ve 7 çocuğu olan Seyithan Dağ olduğu belirlendi. Jandarma daha sonra, cinayeti kimin işleyebileceği üzerine araştırma başlattı. Dağ'ın en son sürekli iş yaptığı ve Cumali D. (51) ile birlikte görüldüğü tespit edilirken, jandarma Cumali D.'yi gözaltına aldı. Jandarmanın yaptığı çalışma ve elde ettiği deliller sonucunda tekrar gözaltına alınan Cumali D., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

"YILDIRIM EKİBİ BU SEFER İKİ KADIN KATİLİNİN PEŞİNE DÜŞTÜ"
Yine bir başka olayda ise Adana'nın Ceyhan ilçesinde ocak ayında kaybolan iki genç kadının cesetleri 3 Nisan 2012'de Kızıldere köyü Cebelnur Dağı'ndaki vadide hayvanları otlatan çoban tarafından bulundu. İhbar üzerine Adana İl Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı ekipler, 3 saat süren yolculuğun ardından bölgeye ulaştı. Ekipler çevrede yaptıkları geniş çaplı araştırmada toprağa gömülü vaziyette olan yakılmış ve çürümüş ceset parçalarına rastladı. Yapılan incelemelerde vücutları kesici alet ile kesilen cesetlerin iki kadına ait olduğu belirlendi. Olay Yeri İnceleme ekipleri bölgede yaptığı araştırmada kadın çizmesi ile çorap buldu. Öldürülen kadınların birisinin göğsünde silikona rastlayan ekipler seri numarasını aldı. Ekipler ilk önce son zamanlarda kayıp kadın başvurusu yapılan dosyaları mercek altına aldı. Araştırma yapan ekipler seri numarasını aldıkları silikonların 2010 yılında Gülcan Ünlütaşkıran'a takıldığını belirledi. Ünlütaşkıran'ın kaybolduğu 22 Ocak 2012 tarihinde kaybolan Bilgi Can'ın ailesine ulaştı ve Ünlütaşkıran ile arkadaş olduğunu öğrendi. Katil ya da katiller için çemberin daraldığını belirten ekip, artık cinayetin çözülmesini an meselesi olarak görüyor.

"YILDIRIM EKİBİ VALİ HÜSEYİN AVNİ COŞ ZİYARET ETTİ"
Kurmay Albay İl Jandarma Alay Komutanı Murat Koç, "Yıldırım Ekibi" Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'a tanıttı. Coş, gece-gündüz vatandaşın güvenliği için çalışan jandarmayı tebrik ettiğini belirterek, "Bu tür çalışmaların hepsi vatandaşanı daha güvende olması için. Bu nedenle jandarmanın özverili çalışmasını tebrik ediyorum" dedi.
(FKE-AKL-Y)

27.01.2013 10:42:00 TSI

Editör: Wan Haber