Bitlis'in Yaygın köyünde son 1 ay içinde 105 hayvan telef olurken, çaresiz kalan köylüler ise yetkililerden yardım istiyor.
Bitlis merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yaygın köyünde yaklaşık 1 ayda 105 hayvan telef oldu. Hastalanan hayvanların 24 saat içinde telef olduğunu belirtip konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bilgi verdiklerini anlatan köylüler, alınan örneklerin Elazığ'a tahlile gönderildiğini ve herhangi bir hastalığa rastlanmadığı söyledi.
Hayvanları telef olan köylülerden Cafer Çelik, köyde yaklaşık bin 500'e yakın küçükbaş hayvanın bulunduğunu, köylünün tek geçim kaynağının ise hayvancılık olduğunu belirterek, "Bundan yaklaşık 1 ay önce amcamın hayvanları telef olmaya başladı. Biz de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden veterinerlere haber verdik. Köye gelip buradan örnekler alarak Elazığ'a tahlile gönderdiler. Ancak gelen sonuçta herhangi bir hastalığa rastlanmadığı ifade edildi. Aradan 15 gün geçti, bu kez diğer hayvanlarda da hastalık görülmeye başlandı. Hayvanlar önce rahatsızlanarak bitkin düşüyor, 24 saat sonra da telef oluyor. Ayrıca telef olan hayvanların yavruları da zor durumda kalıyor. Birçoğunun yavrusu karnında telef oldu, birçoğunu da kestik. Bu hayvanlardaki hastalığın bir an önce teşhis edilmesi gerekiyor. Biz de zor durumdayız. Hayvanların etlerini bizler de yedik. Bizim sağlığımızı açısından bir tehlike var. Yetkililerin bu konuda desteklerini bekliyoruz" dedi.
Eski köy muhtarı Takyettin Kırımızı ise, 2 büyükbaş, 12 de küçükbaş hayvanının telef olduğunu, bu konuda ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirterek, "Yaklaşık 20 yıldan beridir hayvancılık yapıyorum ancak bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmadım. Bundan 1 ay önce 3 adet büyükbaş hayvanım telef oldu. Ardından da koyunlar tek tek telef olmaya başladı. Yetkilileri uyardık ancak bunun önüne geçemiyoruz. Bize konunun ne olduğunu açıklasınlar. Bütün emeğimiz boşa gidiyor. Bizim hayvancılıktan başka yapacağımız işimiz yok. Başta Valimiz olmak üzere ilgili kurum amirlerini bu konuyu çözmeleri için bize destek vermeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
(VO-Yİ-GS-Y)

26.01.2013 16:38:38 TSI

Editör: Wan Haber