Samsun'da, "Aile Şirketlerinde Marka Zekası-BQ ve Kurumsallaşma" söyleşisi düzenlendi.
Anadolujet öncülüğünde Türk Hava Yolları Samsun Satış Müdürlüğü, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkılarıyla gerçekleşen "Aile Şirketlerinde Marka Zekası-BQ ve Kurumsallaşma" konulu söyleşi, iş adamlarından yoğun ilgi gördü. Uluslararası danışman, eğitimci, koç ve yazar olarak tanınan Dr. Şaban Kızıldağ'ın renkli anlatımıyla gerçekleşen söyleşide Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda marka zekası ve kurumsallaşma konusunda bilgi edinen Samsunlu girişimciler, işletmelerindeki sorunlarını da dile getirdiler.
AKM Küçük Sahne'de düzenlenen söyleşinin açılışında konuşan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için KOBİ'lerimize çok büyük iş düşmektedir. Bu nedenle kurumsallaşma markalaşma gibi KOBİ'ler için pek çok anahtar kavramın işleneceği böyle bir toplantının bölgenin lokomotif kenti olan Samsun'da yapılıyor olması büyük önem arz etmektedir. Samsun, geçmişten gelen ticaret geleneği alternatif alt yapısı sahip olduğu dört ulaşım arteri eğitim, kültür, tarım, spor, sanayi, sağlık ve hizmet sektöründeki yatırımlarıyla ülkenin kalkınmasına katkı sağlama amacında olan bir cazibe merkezidir" dedi.
Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, "Bir aile şirketinin en zayıf noktası aile ve şirket kavramlarının birbirine karıştırmasıdır. Yetenek ve performansın yerine kan bağının ön plana çıkması şirketin genel yapısını zayıflatıyor. İkinci nesil, sermaye sahibinin kan bağı yanı olması sebebiyle kendisini yılların profesyonel yöneticilerinin tecrübe ve birikimlerine rağmen üstün görmeye kalktığı anda da kopukluk başlıyor" diye konuştu.
Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ise, "Samsun bildiğimiz gibi Karadeniz'in en öncelikli, en lider, en büyük, en gelişmiş ili. Samsun bir tarım kentidir. Samsun sağlık kentidir. Kişi başına düşen hastane sayısı, yatak sayısı, doktor sayısı ve hemşire sayısı açısından Samsun Türkiye 9.sudur. Bu sıra daha da yukarıya gitmektedir. Samsun'da kümelenme çalışmaları yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

KOBİ'LER PROFESYONELLERE ZOR GÜVENİYOR
Protokol konuşmalarının ardından Dr. Şaban Kızıldağ, sahneye çıktı. Anadolu'daki şirketlerin kurumsallaşması önündeki en önemli engelin güven sorunu olduğunun altını çizen Kızıldağ şöyle konuştu: "KOBİ'ler ve aile şirketleri kurumsallaşma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Özellikle aile şirketlerinde yetki devrinde sorunlar görülüyor. Profesyonellere güvenilmiyor. Yeni sistemlere geçiş yaparken pek çok şirket tereddüt gösteriyor. Farklı yapılanma ve uygulamaları önce başka işletmelerin denemesi daha sonra kendilerinin uygulamasını istiyorlar. Bu durum bir taraftan kurumsallaşmayı olumsuz etkilerken, diğer taraftan, markaların öncü olma fırsatının ellerinden gitmesine neden oluyor. Yani bir anlamda sağlamalı gitmek istiyorlar, ancak bu durum onları ileri taşımıyor."
Kızıldağ, Samsun'un markalaşma yolunda sıkıntılar yaşadığını ancak bu alanda önemli çalışmalar yapılmaya başlandığını sözlerine ekledi.
Büyük ilgi gören seminere OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan da katıldı.
(EMT-SLH-Y)

21.12.2012 18:59:02 TSI

Editör: Wan Haber