Barış Manço Derneği, ünlü sanatçıyı doğumunun 70. yılında bir dizi etkinlikle anıyor. Etkinliklerin en önemlisi olan Barış Çocukları Projesi'nde dünyanın savaş mağduru 7 ülkesinden 77 çocuk Türkiye'de ağırlanarak ülkelerinin barış mesajlarını iletecekler.
Barış Manço Derneği Başkanı Lale Manço Ahıskalı, 31 Ocak 2013 tarihinde Moda-81300 adresindeki Barış Manço Müzesi'nde gerçekleşen Barış Manço'yu Anma Etkinliğinde "Barış Çocukları Projesi" hakkında bilgi verdi.
Barış Manço'nun hayata veda ettiği, şimdi müze olan Moda'daki evinde her sene 31 Ocak gecesi Kadıköy Belediyesi işbirliği ile Barış Manço'yu andıklarını ve müzenin gece yarısına kadar açık kaldığını belirten Lale Manço Ahıskalı, 2013 yılı boyunca Barış Manço'nun anılacağı bir çok etkinliğin hayata geçirileceğini söyledi.
Eylül ayında gerçekleşecek Barış Çocukları Projesi hakkında bilgi veren Lale Manço Ahıskalı, şöyle konuştu: "Bu proje kaynağını Barış Manço'nun 50. yaş gününden alıyor. Barış, 50. yaş gününü Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden ve Azerbaycan ile Bosna'dan gelen çocuklarla kutlamıştı. Ankara Keçiören Çocuk Yuvası'ndaki kutlamaya dönemin Başbakanı Sülayman Demirel ve eşi, İstanbul TRT stüdyolarındaki kutlamaya ise dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve eşi katılmıştı. Bu güzel hatıradan esinlenerek 70. doğum gününde de benzer bir etkinlik yapalım diye yola çıktık. Dostlarımızla yaptığımız fikir alışverişlerinden sonra bir baktık ki proje bir dünya insanı olan Barış'a yakışır şekilde genişliyor ve dünyaya yayılıyor."
Bu sene Eylül ayında Filistin, Irak, Somali, Karabağ gibi dünyada savaş yaşamış 7 ülkeden 77 çocuğu Türkiye'ye getirerek Türkiye'deki kimsesiz çocuklardan oluşan bir grup ile buluşturacaklarını belirten Lale Manço Ahıskalı, bu çocukların Barış Elçileri olarak ülkelerinden getirdikleri barış mesajlarını Türkiye üzerinden dünyaya aktaracaklarını söyledi.
Çocukların üç günlük program dahilinde Ankara'ya da gideceğini ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edileceklerini söyleyen Lale Manço Ahıskalı, "Bu proje ile 20. yüzyılın çağdaş Türk Ozanı Barış Manço'yu çok sevdiği çocuklarla birlikte anacak ve onun kalplerimizde var olan yerini ölümsüzleştireceğiz" dedi.
Özel yetenekli çocuklara yurt dışında müzik bursu temin edeceklerini anlatan Lale Manço Ahıskalı, ayrıca 2013 yılında Türkiye çapında dolaşacak bir Barış Manço Sergisi için de hazırlıkların sürdüğünü açıkladı.
Barış Çocukları Projesi, 7 Eylül 2013 tarihinde Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek Barış Manço Şarkıları Konseri ile sona erecek. Konserde Barış Manço'nun sanatçı dostları onun unutulmaz şarkılarını seslendirirken, 77 Barış Elçisi'de çeşitli şarkılarda onlara eşlik edecek.
Barış Manço Derneği, ülkemizin kültür ve tarihinde derin iz bırakan sanatçının felsefe ve müziğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla farklı projeleri hayata geçirmeye başladı.
(ÇK-HO-Y)

01.02.2013 10:02:16 TSI

Editör: Wan Haber