Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, "16 Ocak 1980 Katliamından Günümüze Irak Türkmenlerinin Durumu ve Gelecekleri" konulu panel düzenledi.
"16 Ocak 1980 Katliamından Günümüze Irak Türkmenlerinin Durumu ve Gelecekleri" konulu panel, Akgün Otel'de gerçekleştirildi. Panele Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mahir Nakip, Yeniçağ Gazetesi Yazarı Arslan Bulut ile Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden (ORSAM) Bilgay Duman konuşmacı olarak katıldı.
Panele ilişkin değerlendirmelerde bulunan ORSAM Ortadoğu Uzmanı Bilgay Duman, "Geçtiğimiz 16 Ocak, Türkmen şehitlerinin 33. yıl dönümü anma törenleri gerçekleştirildi. Bugün de Türkmen şehitlerini yad ediyoruz. 16 Ocak 1980'de 4 Türkmen lideri, Saddam Hüseyin tarafından asılarak hayatlarına son verildi. Daha sonrasında 70 Türkmen aydını, aynı şekilde katledildi. Türkmenler Irak'taki her rejim döneminde zarara uğratılmış, asimile edilmeye çalışılmış, zarara uğratılmıştır. Hakları elinden alınmış, Türkmen kimliği yok edilmeye çalışılmıştır" dedi.
Panelde Türkmenlerin son durumunu ele alacaklarını ifade eden Duman, "2003 yılından sonra Türkmenler yeni bir aşamaya geldiklerini düşünürlerken aynı şeyi 2003'ten sonra da yaşadılar. İşte bugün Türkmenlerin durumunu konuşacağız. Türkmenler 2003'ten sonra ne duruma geldiler, haklarını elde edebildiler mi, ne yönde politikalar izlediler ve gelecek için ne yapmaları gerektiğini konuşacağız. Bugün önemli bir gün Türkmenler açısından" diye konuştu.
Ardından söz alan Yeniçağ Gazetesi Yazarı Arslan Bulut, "Irak Türkmenlerinin durumu ve geleceği hakkında konuşacağız, panelin konusu bu. Ama benim konuşmam, konuşma konum doğrudan Irak Türkmenlerinin iç politikaları değil, Türkiye'nin dış politikası ve 'dış ilişkilerinin Irak Türkmenlerinin üzerindeki etkisi ne olabilir'; bu sonucu ortaya koymaya çalışacağım. Nedir peki mesele? Türkiye'nin maalesef Irak Türkmenleri ile ilgili bir politikası yok. Şuanda AK Parti iktidarının içerisinde yer alan ve bakanlık için adı geçen Numan Kurtulmuş'un bir sözü var. Diyor ki, 'bundan sonra üç grubun sözü geçecek' diyor. 'Bir' diyor 'Müslümanlar', 'iki Kürtler, üç liberaller' diyor. Yani mealen böyle söylüyor. Şimdi düşünün, Türkiye'de bile Türk adının anayasadan çıkarılması tartışılıyor. Böyle bir siyasi bakış açısının, Türkiye'de Türk varlığını ortadan kaldırmaya yönelik bir bakış açısının, Irak Türkmenleri ile yahut Irak dışındaki Türk toplulukları ile ilgilenmesi mümkün değil gibi gözüküyor. Çünkü böyle bir politikaları yok. Türklük ile ilgili bir politikaları yok. Dolayısıyla daha sıfırdan başlamak üzere her şeyi yok ediyorlar. Henüz meselenin, alfabenin 'a' harfinde Türk kelimesini ortadan kaldırmayı düşünen bir iktidarla neyi konuşabilirsiniz. Maalesef tablo bu" dedi.
(AS-AS-OK-Y)

19.01.2013 17:30:28 TSI

Editör: Wan Haber