15 Temmuz Darbe girişimi öncesi "Fuat Avni" adlı twitter hesabı ile birçok kişinin oluşturduğu havuz başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devletin önemli kademelerinden bilgiler toplanıp bu hesaptan kamuoyu ile paylaşıldığı tespit edilmişti. Buna benzer bir havuzun Van'da da olduğu tespit edildi. Kamu kurumlarında çalışan birçok kişi, YYÜ Rektörü Peyami Battal, eski Van Valisi Münir Karaloğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, kamu kurumlarında çalışan KESK üyeleri, FETÖ ve PKK'li olarak fişlenerek bu sosyal medya hesaplarından servis edildi. Yapılan şikayetler üzerine başlatılan soruşturmada bu sosyal medya hesaplarını kullananlardan bir kişiye ulaşıldı. 

 

60 kişinin şikayeti ile soruşturma başlatıldı

Van il Milli Eğitim Müdürlüğü, Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörlüğü'de bulunan 60 kişinin ayrı ayrı şikayetleri bir dosyada birleştirildi. Bu kişiler arasında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri, Van YYÜ Rektörü Peyami Battal, Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ve eski Van Valisi Münir Karaloğlu da var. İddiaya göre bu sosyal medya hesapları tarafından fişlenen kişiler ayrıca AKP il teşkilatına ve Van Emniyeti'ne "Bunlar zararlı kişiler" diye ihbar edildi. 

16 ayrı sosyal medya hesabından yüzlerce kişi fişlendi

Savcılığın başlatığı soruşturma kapsamında Van Emniyeti Siber Suçlarla mücadele ekipleri tarafından yapılan araştırmalarda bir kişiye ulaşıldı. Van'daki bir kamu hastanesinde çalışan T.T isimli kişi yapılan operasyonla gözaltına alındı. Hazırlanan iddiannamede, @vannabz, @baskentcii, @ak_secim, @siyaset65, @tuncay65akak, @baskanRTE1, @baskan, @rabiasuriye, @darbelerekarsi, @ayseyukseladd, @tolgayuksel65, @vankentciVan, @analiz65, @KizilhackerLAR, @TuncayRte, [email protected]

 

Şüpheli T.T 19 Ocak 2016 tarihli emniyetteki ifadesinde [email protected] adlı hesabın kendisine ait olduğunu itiraf ederek, diğer hesaplarla da iletişim halinde olduğunu kabul etti. 

 

Vali, Rektör ve Milli Eğitim Müdür var

Van'dan sonra Bursa'ya atanan eski Vali Münir Karaloğlu'na ilişkin @siyaset65 hesabından, "Bursa'da cirit atan parelelciler! Eski Bursaa Valisi Münir Karaloğlu sayesinde FETÖ'cüler her yere yerleşmişler o valiye dikkat edin" şeklinde paylaşım yapıldı. Yine aynı hesaplardan Rektör Peyami Battal'a ilişkin, "17-25 ile 15 Temmuz arasında uyarıldığınız halde üniversiteye niye fetöcü yar doçlar almaya devam ettiniz? 15  Temmuz gecesi saat 22.45 de vali bey Van'daki askeri hareketlilik ile ilgili size ne bilgi verdi? FETÖ tetikçisi Dr A. F.Ö'nün ayakçılığını yapan bir adamı (D.M.T.) niçin fetö karargahı tıp fakültesine dekan yaptınız" şeklinde paylaşım yapılmıştı. Van Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin'e ilişkin @darbelerekarsi hesaptan "Van il milli eğitim müdürü Kıyasettin KIREKİN fetöcülere kaç ihale vermiş, neden birçok okul yöneticisini fetöcü ve hdp'li yapmış? kardeşler kaç okulda ihale aldı? bir maaşla nasıl 6 katlı bina yaptırıldı?" gibi paylaşımlar yapıldı. Ayrıca, kamu hastanelerinde çalışan SES üyelerine ilişkin de fişlemeler yapıldı. 

Savcılık hazırladığı iddiannamede cezalandırılmasını istedi

Bütün bu şikayetler ve tespitlerin ardından Van Cumhuriyet Savcısı Muhammed Safa Yıldırım, hazırladığı iddianamede, T.T'ye ilişkin olarak, "Şüphelinin bu şekilde paylaşmlar yaparak atılı suçu işlediği müştekilerin kendi beyanları ile ya da vekilleri aracılığı ile ya da kaurum ihbar yazıları ile şikayetçi oldukları, müştekilerin başvuruları sırasında sundukları bahse konu paylaşımları yazıları, müştekilerin suç tarihinde kamu görevlisi olduklarına dair kurum yazıları, paylaım yapan hesaplara ilişkin araştırma yazıları ve yukarıda sayılan delillerden anlaşılmakla, şüphelinin farklı farklı tarihlerde, birden fazla farklı farklı müştekilere yönelik eylemleri nedeniyle her bir müşteki için ayrı ayrı cezalandırılmasının gerekeceği değerlendirilmekle, şüphelinin yargılamasının yapılarak eylemine uyan sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına, adli emanete kayıtlı eşyaların delil olarak saklanmasına ve yargılama giderlerinin şüphelir üzerinde bırakılmasın karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur" dedi. Savcılık bu iddianamesini 5 Şubat 2018'de mahkemeye sundu. 

T.T isimli kişinin ve henüz ismi belirlenemeyen birçok kişinin yaptığı paylaşımlar nedeniyle kamu kurumlarında çalışan birçok kişi hakkında soruşturmalar açıldı, açığa alınıp ihraç edilenler oldu. Bütün bunlara rağmen T.T isimli kişi Van'daki bir kamu hastanesinde çalışmaya devam ettiği öğrenildi. 

KAYNAK: GAZETEMEK/Bekir Güneş

Editör: Wan Haber