Haber: Adil HARMANCI

Dengbêjlik, Kürt kültür geleneğinde enstrümansız icra edilen bir sanat dalı. Türkiye'de ilk kez 2002 yılında bu sanat dalında yer olan bir grup dengbêj bir araya gelerek Van'da Mala Dengbêjan'ı kurdu.  
 

DEPREMDEN ETKİLENDİ
Bir süre değişik adreslerde çalışmalarını yürüten Mala Dengbêjan, son olarak Mezopotamya Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdürüyordu.

Mala Dengbêjan da diğer kurumlar gibi depremden etkilenen kurumlardan biri oldu. 2011 yılından bu yana yerleşik bir yeri olmayan Mala Dengbêjan bundan böyle belediye Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürütecek. Dengbêjler için Feqîyê Teyran Parkı yanında bulunan belediyeye ait bir bina tahsis edildi.
 

DEKORU YAPILDI
Mala Dengbêjan'ın dekorasyon çalışmaları da müdürlük tarafından yapıldı ve tamamlandı. Diğer eksiklerin de giderilmesi ardından açılışı gerçekleştirilecek. 

Mala Dengbêjan Sorumlusu Yusuf Kapçak, depremden bu yana çalışma yapmadıklarını belirterek, artık kurulan yeni binalarında faaliyetlerine kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi. 
 

KİMSEYE AİT DEĞİLİZ
Dengbêjliğin vicdani bir eslek olduğunu ve kimseye bağlı bir kurum olmadığını da belirten Kapçak, "İsteriz ki basın, sivil toplum örgütleri, aydınlar, siyasi çevreler bizi ziyaret etsin. Dengbêj herkesindir, bir siyasi görüşün, bir partinin, çevrenin değil, herkesindir. Ne kadar ziyaret edilirsek o kadar ağırlığımız artar. Tabi dengbêj de gereğini yapmalı, kültüre ağırlık vermelidir." Diye konuştu.  
 

MAAŞLI OLSAYDI
Dengbêjliğe mesafeli durulmasını da eleştiren Kapçak, şunları kaydetti:

"Bu gelenek sürdürülmelidir. Kürt dilini bugünlere taşıyan bir gelenektir, öyle sıradan değildir. Çocuklar yönlendirilmelidir, sadece canı sıkılan yaşlılar söylememelidir. Kurumsal bir çabaya dönüştürülmelidir. Eğer maaşlı olsaydı herkes bu işi yapacaktı, ama bir maaşa da gerek yok, bu vicdani bir iştir, kültürünü düşünen her Kürt dengbêjleri ve dengbêjliği önemsemelidir" 
 

AÇILIŞI YAKINDA
Mala Dengbêjan'ın açılışı da yakında yapılacak. Açılışa Belediye Başkanı Bekir Kaya ve diğer eşbaşkanlar da katılacak.

Belediye Kültür Müdürü Hamdi Bayhan, Mala Dengbêjan'daki bazı eksiklerin de tamamlanması ardından yakında uygun bir günde açılışın gerçekleşeceğini söyledi. Prestij G.

Editör: Wan Haber