Duruma dikkat çeken akademisyenler ve çevreciler söz konusu HES´in uzun vadede İnci Kefali balığını da olumsuz etkileyeceğini söyledi.
 
Haber : Oktay CANDEMİR
 
Çaldıran’ın batısında Ayrancılar (Devtrij) köyü arazisinde başlayarak Bendimah-i çayı üzerinde kurulan Ayrancılar HES, yapılan tüm itirazlara rağmen faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrancılar HES´in eko sisteme vereceği zararla birlikte bundan derelerde yumurtlayan ünlü inci kefali balığının da uzun vadede olumsuz etkilenmesinden endişe ediliyor. 
 
"UZUN VADEDE İNCİ KEFALİ BALIĞI DA ZARAR GÖRECEK"
 
Konu ile ilgili görüştüğümüz Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Muradiye’de HES´lerin yapılmaya başlandığı dönemde yapılmaması konusunda çağrıda bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını belirterek, "Şimdi oraya sulama amaçlı yapılan regilatörler var. Bu yüzden oraya 2-3 metre yüksekliğinde duvar yapılmış. Dolayısıyla inci kefali balığının bu kadar sıçraması mümkün değil. Yapılan HES´lerin şu anda İnci Kefali balığına doğrudan bir zararı yok. Tabi HES´lerle birlikte o bölgede eko sistemin tümü etkilenecek ve bu da uzun vadede İnci Kefali Balığına da zarar verecek. Orda eko sistem tamamen bozulacak. Suyun sıcaklığı bile değişecek. Bundan herkes zarar görecek." diye konuştu.
 
"İNCİ KEFALİ BALIĞI OLUMSUZ ETKİLENECEK"
 
Van Kent Konseyi Eko Gençlik Üyesi Cevahir Yiğit Böke de, Ayrancılar HES´e Muradiye Belediyesi tarafından mühür vurulmasına rağmen hala faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. O bölgenin SİT alanı olduğunu ve oraya yapı yapılamayacağını kaydeden Böke, "Bendimahi çayı Muradiye şelalesini besliyor. Yani burası sulak bir bölge. Köylülerin çoğu tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Yaz aylarında artık sular HES´e akıyor ve dolayısıyla bu Muradiye Şelalesinin debisinin düşmesine neden olacak ve şelale bozulacak. Bu durumdan çevre köyler oldukça rahatsız. Şu anda 12 dönümlük bir arazi kıraç araziye dönmüş durumda. Akademisyenlere göre önümüzdeki yıllarda 25 km´lik bir alan tahrip olacak. Tabi bundan İnci Kefali balığı da zarar görecek. Ayrancılar HES tüm Van Gölü havzasını ilgilendiriyor. İnci Kefali Balığı Van için çok önemli ve balıklar yumurtalarını HES’in üzerine kurulduğu derelere yapıyor. Dolayısıyla bu durum İnci Kefali balığını da olumsuz etkileyecek. Bu HES´ler mutlaka ortadan kaldırılmalı. Bilirkişilerin, akademisyenlerin raporları var. HES´ler ciddi anlamda insana, doğaya büyük zarar. Türkiye´de enerji sıkıntısı varsa güneş panelleri kurularak enerji elde edilebilir. Şu anda Çatak ve Bahçesaray ilçelerine de HES yapılması planlanıyor ve bunun mutlaka önüne geçmek lazım." şeklinde konuştu.
Editör: Wan Haber