Van’da ekonomik koşullar ve kömür satışlarındaki düşüş nedeniyle bazı esnaflar iş yerlerini kapatırken, Kömürcüler Sitesi’nde farklı bir üretim alanı oluşturuldu. Daha önce şehir dışında bu sektörde çalışan Vanlı genç girişimciler, kendi imkânlarıyla kauçuk zemin üretimini kente taşıdı. Yaklaşık 1,5 yıldır faaliyet gösteren işletme, kentte bu alanda üretim yapan ilk işletme olduğunu belirtiyor.

VAN’DA KAUÇUK ZEMİN ÜRETİMİNDE BİR İLK

Van’ın Özalp yolu üzerinde bulunan Kömürcüler Sitesi’ndeki işletmede karo kauçuk, akrilik zemin, dökme EPDM, sandviç sistem zemin, fitness zemini, bisiklet yolu, yürüyüş yolu ve dökme boyalı SBR gibi ürünler üretiliyor. İşletmede ayrıca kamelya, çöp kovası, bank, pergole, oyun grubu, fitness takımları, peyzaj ürünleri ve PVC malzemelerinin satışı da gerçekleştiriliyor.

Geri dönüştürülmüş lastiklerin ham madde olarak kullanıldığı üretimde, lastik parçaları yapıştırıcı ve boyayla karıştırılarak yüksek basınçlı pres makinelerinde şekillendiriliyor. Yaklaşık 180 derece sıcaklıkta gerçekleştirilen işlemin ardından ürünler soğutularak kullanıma hazır hâle getiriliyor.

Esfet Demir

“VAN’DA BU ÜRETİMİ İLK BİZ YAPIYORUZ”

İşletme ortaklarından Esfet Demir, yaklaşık 1,5 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirterek, “İş yerimizde kauçuk malzemesi üretiyoruz. Van’da bu üretimi ilk biz yapıyoruz. Parklarda ve park alanlarında ihtiyaç duyulan ürünleri burada üretiyor, uygulama ve işçiliklerini de kendimiz yapıyoruz.” dedi.

“180 DERECE SICAKLIKTA VE 10 TONDAN FAZLA BASINÇLA ŞEKİLLENİYOR”

Üretim süreci hakkında bilgi veren Demir, “Lastiği, yapıştırıcıyı ve boyayı bir araya getirerek karıştırıyoruz. Daha sonra karışımı pres makinesine yerleştiriyoruz. Makine, 180 derece sıcaklıkta ve 10 tondan fazla basınçla ürünü şekillendiriyor. İşlem yaklaşık 10-12 dakika sürüyor. Ürünleri dışarıda bir süre dinlendirip soğuttuktan sonra kullanıma hazır hale getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ürünlerin belediyeler, kamu kurumları, çocuk parkları ve fitness alanlarında kullanıldığını aktaran Demir, fiyatların metrekare üzerinden hesaplandığını kaydetti.

Vanda Kaucuk Uretimi 3

“NAKLİYE MALİYETLERİ BİZİ ZORLUYOR”

Üretimde kullanılan bazı malzemelerin şehir dışından getirildiğini dile getiren esnaf Demir, “Daha önce Diyarbakır’da faaliyet gösteren işletmede çalışıyorduk. Kendi imkânlarımızla Van’da üretim yapmaya başladık. Nakliye maliyetleri çok yüksek olduğu için zorluk yaşıyoruz. Lastik, yapıştırıcı ve boya kullanıyoruz. Bazı malzemeleri dışarıdan getiriyor, burada işleyerek ürüne dönüştürüyoruz.” diye konuştu.

Vanlı iş insanlarına da çağrıda bulunan Demir, “Farklı iş alanları Doğu’da da olsa gençlerimiz çalışmak için Batı’ya gitmek zorunda kalmaz. İnsanlar kendi memleketlerinde iş sahibi olursa bu herkes için güzel olur. Vanlı iş insanlarının da kendi memleketlerine ve esnafına destek vermelerini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Berdan Demir

“ÇOCUKLARIN GELECEĞİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

İşletme ortaklarından Berdan Demir ise sektöre duyduğu ilgi ve çocuklar için güvenli oyun alanları oluşturma düşüncesiyle bu işe başladığını belirtti.

İşletmenin üretim faaliyetleri hakkında bilgi veren Demir, “Bu işe büyük bir hevesle başladım. Sevdiğim bir sektör olduğu için bu alanda çalışmak istedim. Çocukların geleceği bizim için önemli. Van’da, Diyarbakır’dan sonra bu alanda üretim yapan bir işletmenin bulunması bizim için sevindirici. Burada kauçuk karo üretiyor, oyun grupları hazırlıyor ve park peyzajına yönelik çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

“GÜNLÜK 250 METREKAREYE KADAR ÜRETİM YAPIYORUZ”

İşletmede 7-8 kişinin çalıştığını ve günlük ortalama 200-250 metrekare üretim gerçekleştirdiklerini belirten Berdan Demir, “Ekonomik koşullar ve nakliye giderleri bizi zorluyor. Yağışlı havalarda üretim ve uygulama çalışmalarında bazı zorluklar yaşıyoruz. Van’da farklı iş yerlerinin açılmasından dolayı mutluyuz. Bu hem kendimiz hem memleketimiz hem de halkımız için güzel bir gelişme.” ifadelerini kullandı.

Vanda Kaucuk Uretimi 2

Muhabir: Fatma Öztürk