WanHaber – Özel / Fatma Öztürk

Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, tütün ürünleri kullanımının insan sağlığı üzerine yarattığı olumsuz etkilerden bahsetti.

Tütün kullanımının kronik bağımlılığa neden olduğunun altını çizen Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “Sigara Bırakma Hattı” olduğunu, vatandaşların bu polikliniklerden destek alarak tütün kullanımından kurtulabileceğini söyledi.

Sigara kullanımından kurtulmak isteyen vatandaşlar, randevu alarak Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet veren “Sigara Bırakma Hattı” aracılığıyla önemli bir destek alabiliyor. Vatandaşlar bu destekle sigara kullanımından daha rahat bir şekilde vazgeçebiliyor.

NİKOTİN DEĞERİ AVRUPA ÜLKELERİNDE DAHA DÜŞÜK

Tütün dumanının kanser hastalığına sebep olan 70’ten fazla zararlı kimyasal madde içerdiği biliniyor. Tütün ayrıca bağımlılığa sebep olan, içerisinde barındırdığı psikoaktif maddelerden biri olan nikotin ile bireyi bağımlı hale getiriyor.

Tütün kullanımının ve içerisinde bulunan maddelerin; gelişmiş ülkelere oranla az gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerde kullanım oranının fazla olduğu yapılan araştırmalar sonucu belirlenirken, farklı oranlarda ürün içerdiği de biliniyor.

Kanser hastalığının yanı sıra; felç, kronik akciğer hastalığı (KOAH) ve çeşitli birçok hastalığa da neden olduğu belirlenen tütün ürünleri dünya genelinde her yıl 8 milyondan fazla insanın ölümüne neden oluyor.

Ülkemizde tütün kullanımını azaltmaya ilişkin pek çok kuruluş bulunuyor. “Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı”, “Sigara Bırakma Poliklinikleri”, “TUBATİS” gibi kuruluşlar tütün kullanımını bırakmak isteyen bireylere tıbbi ve psikolojik destekte bulunuyor.

Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun da, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “Sigara Bırakma Hattı” olduğunu, vatandaşların bu polikliniklerden destek alarak tütün kullanımından kurtulabileceğini vurguladı.

Editör: Ramazan Çetin