TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

          Tutuklu bulunan Van Milletvekili Sayın Kemal AKTAŞ’ın talebi doğrultusunda aşağıdaki soruların Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN tarafından, Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

                                                                                             

                                                                                              Pervin BULDAN

                                                                                                              BDP Grup Başkanvekili

 

 

Son aylarda cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan mahpusların istekleri dışında kamuoyunda “SÜRGÜN” diye bilinen bir uygulamayla aileleri ve yakınlarından kilometrelerce uzak illere nakilleri yapılmaktadır. İnsan Hakları Derneğinin kamuoyuyla paylaşmış olduğu verilere göre sadece 2011 yılında 798 kişi bu şekildeki bir uygulamayla nakil edilmişlerdir.

Birçok mahpusun evlerinden, ailelerinden kilometrelerce uzaktaki cezaevlerine sürgün edilmeleri; davalarının halen devam ediyor olması ve hüküm giymemiş olmaları nedeniyle ciddi bir hak ihlalini doğurmaktadır.

Öte yandan bu şekilde nakle tabi tutulan mahpuslar sağlıksız koşullarda ve sağlıksız ulaşım araçlarıyla götürülmekte ve bu şekilde onlarca yurttaşın hayatını kaybetmesine ve yaralanmalarına yol açılmaktadır. 11.09 2011 tarihli basın bültenlerinde bu şekildeki bir nakilde 5 yurttaşımızın yanarak hayatını kaybettiği yer almıştır.

Son olarak 04.12.2012 tarihinde Van ilimizden Gümüşhane iline yapılan benzeri bir sürgün uygulaması sonucu nakil aracı kaza yapmış ve 19 yurttaşımızın yaralandığı haberleri basında yer almıştır.

 Tutuklu yakınlarının büyük bir çoğunluğu zaten ekonomik yoksunluk içinde olduklarından uzak şehirlere gönderilen yakınlarını ziyaret etme şartları daha da zorlaşmaktadır.

Bu temelde;

1-                          Hükümetinizin iktidara geldiği tarihten günümüze kadar kaç mahpus istekleri dışında başka cezaevlerine nakil (sürgün) edilmiştir?

2-                          Bu nakiller sırasında yaşanan kazalarda kaç mahpus hayatını kaybetmiştir? Kaç mahpus yaralanmıştır?

3-                          Nakillerde kullanılan araçların yapılan işe uygunluğunu hangi kurum denetlemektedir? Sivil taşımacılık yapan yurttaşlardan istenen belgeler ve araçların karayolu taşımacılığına  uygunluğunu gösterir standart belgeleri mevcut mudur?

4-                          Nakil durumunda olası kazalara karşı ne tür tedbirler alınmaktadır?

5-                           Maddi yoksunluk içinde bulunan ailelerin yakınlarını ziyaret etmeleri için onlara ayırdığınız bir bütçe var mıdır? Varsa kaç mahpus yakınına bu şekilde bir yardımda bulunulmuştur?

6-                          Nakiller sırasında yaşanan ölümler ve yaralanmalarla ilgili kamu görevlilerinin ihmal ve kusurunu tespite yönelik açılmış soruşturmalar var mıdır? Varsa kaç kamu görevlisi hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?

7-                          Bakanlığınız tarafından şimdiye kadar bu tür ölüm ve yaralanma vakaları sonucu kaç mahpusa ve yakınına hukuksal yollardan maddi tazminat ödenmiştir? Toplam tutar ne kadardır?

8-                          Mahpusların isteği dışında yapılan nakiller hukuk açısından ikinci bir ceza anlamına gelmiyor mu?

9-                          Bakanlığınıza bağlı cezaevlerinde mahpusların nakil, hastane,mahkeme vb.yerlere götürülmesi esnasında kelepçe uygulaması yapılmakta mı dır?

Editör: Wan Haber