Preşova, Buyanovac ve Medvece Kurtuluş Ordusu (UÇPMB) şehitleri anısına Preşova Belediyesi önüne dikilen anıtın Sırp güçleri tarafından kaldırılması nedeniyle Preşova Merkezi'nde toplanan binlerce Arnavut protesto gösterisi düzenledi.
Sırbistan'ın güneyinde yaşayan Arnavutlar, UÇPMB anıtının Sırp jandarması tarafından kaldırmasını protesto etti. Preşova merkezinde yaklaşık 10 bin kişi anıtın kaldırılmasını sakin bir şekilde protesto etti. Gösteriye sivil toplum örgütleri, yakınlarını kaybedenlerin aileleri, Preşova Vadisi siyasi liderleri ve halk katıldı.
Sakin geçen protestoda 6 Arnavut siyasi oluşumunun ortak tutumunu içeren bildirge okundu. Bildirgede, Preşova Vadisi'ndeki Arnavut halkının UÇPMB'ye ait anıtın keyfi olarak kaldırılmasını protesto etmek için toplandıkları belirtilerek, Sırbistan, anıtı kaldırmakla, bütün milletlerarası sözleşmeleri olduğu gibi yerel hükümetin yetkileri ve özellikle de Arnavut siyasi güçler ile milletlerarası temsilcilerin uzlaşma isteğini ihlal etmiştir" ifadesine yer verildi.
Sırp polisinin görünmediği protestolar, bildirgenin okunmasıyla tamamlandı. Sırp idaresinin zıt davranması halinde, 2001 yılında Sırp güçleri ile Arnavut militanlar arasında çıkan silahlı çatışmada şehit düşen Arnavutların anısına Preşova'da başka bir anıtın dikileceği öğrenildi.
(EK-CTŞ-D)

21.01.2013 17:52:19 TSI

Editör: Wan Haber