Levent Kırca, geçtiğimiz ay içerisinde gösterime geren Cem Yılmaz'ın son filmi olan Pek Yakında filminin senaryosunun çalıntı olduğu gerekçesi ile ünlü oyuncuya 60 bin Liralık Maddi ve Manevi Tazminat davası açtı.


2001 yılında kendisinin yazıp yönettiği ve oynadığı 'Son' adlı filminden alıntı olduğu gerekçesiyle, Yılmaz aleyhine 60 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Levent Kırca avukatı Çiğdem Karakoyunlu aracılığıyla, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne verdiği 5 sayfalık dava dilekçesinde, "Müvekkilim, ülke çapında tanınan bir oyuncu olup, aynı zamanda birçok eserin yazarı ve imtiyaz sahibidir. 2001 yılında vizyona giren 'Son' isimli sinema filminde yönetmen, hikaye sahibi ve oyuncu olarak yer alan müvekkil, bu filmin mali haklarının da sahibidir. 


Bu film içerisinde kısıtlı imkanlarla film çekme fikrinden yola çıkarak, yer yer Türk Sineması'nın emektarlarına göndermede bulunularak hikaye kurgulanmıştır. Davalının senaryosunu yazıp yönettiği, aynı zamanda yapımcılığını da yaptığı 'Pek Yakında' adlı sinema filminde, müvekkilin eser sahibi olduğu 'Son' adlı eserini açıkça ve hukuka aykırı olarak intihal edecek şekilde olay örgüsüne yer vermiştir. Davalının sinema filmi ile müvekkilin 'Son' filmi arasındaki ana karakterler, hikaye gelişimi, matematiği, çalışmalar, hatta bazı detaylar tıpa tıp benzerlik göstermektedir" denildi.

 

levent_kirca_cem_yilmaz.jpg


13 BENZERLİK VAR’ İDDİASI


Dilekçede iki film arasındaki benzerlik 13 başlık altında ve detaylı açıklamalar ile yer aldı. İşte o 13 benzerlik noktası:

 

*Her iki filmde de, figüranlık yapan başrol oyuncusunun oynadığı filmin gösterilmesi ile başlanıyor.
*Her iki filmde de başrol oyuncusu işsiz kalıyor.
*Her iki film de kısıtlı maddi imkânlarla film içinde film hikâyesi üzerine kurgulandı.
*Her iki filmde de filmi çekecek olan yönetmenin intihar etme girişimi var. Bu intihar girişimini figüranlık yapan başrol oyuncusu engellemekte ve böylece film çekme gündeme geliyor.
*Her iki filmde de çekilecek filme başrol oyuncusu bulmak için ünlülerin kapısına gidilir. Ama sürekli red cevabı alınır. 
*Her iki filmde de; yıldızı sönmüş başrol oyuncusu para almadan ünlü olmayan oyuncularla filmde oynamayı kabul ediyor.
*Her iki filmde de çekilen filmin başrol oyuncusu kendi sesini kullanmıyor. Çekilen filmin başrol oyuncularına film içinde dublaj yapıldığı seyirci tarafından sonradan anlaşılıyor.
*Her iki filmde de çekilecek filmin başrol oyuncusu asıl filmin başrol oyuncusu tarafından yıkandı.
*Her iki filmde de çekilecek film kısıtlı imkânlarla figüran başrol oyuncusunun üstün çabalarıyla tamamlanıyor.
*Her iki filmde de şöhreti bitmiş, yaşlanmış profesyonel olmayan sanatçılar filmde oynatıldı.
*Her iki filmde de; çekilen film eski Türk filmlerindeki zengin kız fakir oğlan edebiyatı üzerinde durulmuş. 
*Her iki filmin isim de çok benzer. İçerikle alakası olmayan afiş isimleri kullanıldı. (SON ve “PEK YAKINDA)
*Her iki filmde de, filmin sonunda çekilen film özet olarak tekrar gösterilir ve film bu şekilde biter..

 

CEM YILMAZ'DAN JET GİBİ YANIT GELDİ

 

BENİ OYUNCAK GİBİ KULLANMAK İSTİYORSUNUZ

 

Cem Yılmaz, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Filmi yine çalmışım. Bu artık çivinin çıktığını insanlarda utanma kalmadığını gösteriyor benim için. Buna inanan varsa da canı sağolsun. Beni oyuncak gibi kullanmak istiyorsunuz sizi anlıyorum... Varın oynayın dilediğiniz gibi. Film yapmak ne kolay ne ciddiyetsiz iş bazısına. Teşekkür ederim...." dedi.

Editör: Wan Haber