İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sürrealizm akımının en büyük isimlerinden ressam Salvador Dali'nin eserlerini İzmirli sanatseverlerle buluşturdu. Serginin açılışına yüzlerce sanatsever katıldı.
20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilen Salvador Dali'nin eserleri, İzmir'de sergileniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Fahri Özdemir'in küratörlüğünde 'Salvador Dali İzmir'de' başlığıyla açılan sergiye sanatseverler ilgi gösterdi.
Serginin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Gazeteci Yazar Hıfzı Topuz, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyeleri, basın temsilcileri ve sanatseverler katıldı. "Düş Gezginleri" grubunun Salvador Dali sergisi için yaptıkları özgün müzikler sergiyi gezenlere eşlik etti.
Sanata yatırımın insana yatırım olduğunu anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Milletimizin güzel sanatlara sevgisini her türlü araç ve yöntemlerle besleyerek geliştirmek milli ülkümüzdür" dedi.
Sadece rutin belediye çalışmalarıyla yetinmediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, toplumsal ve kültürel yaşama katkı sağlanmasının önemine değindi. Bu yıl içinde Mavişehir'e yapacakları Opera binası için ihaleye çıkacaklarını müjdeleyen Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "Kültür ve sanat kenti İzmir'de çalışmalarımız, böylesi önemli bir sergi ile daha da anlam kazanacak."
Gazeteci Yazar Hıfzı Topuz da, İzmir'de Salvador Dali sergisi düzenlenmesinin önemine değinerek şöyle konuştu: "Burada resimlerini görmek heyecan verici. Bunu başardığınız için bütün dostlarımı, özellikle belediye başkanını kutlarım." Hıfzı Topuz, konuşmasında, İzmir'in tüm güçlükleri yeneceğini belirterek "İzmir, kendi yolunda Türkiye'ye yol gösterir şekilde ilerler. Gazanız kutlu olsun" ifadelerini kullandı.
Serginin Küratörü Fahri Özdemir, İzmir'deki sanat etkinliklerinin yıl boyunca devam edeceğini söyleyerek Osman Hamdi, İbrahim Çallı, Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun eserlerinin yer aldığı sergilerin yılın farklı dönemlerinde açılacağını; ayrıca Rodin, Michelangelo ve Picasso gibi sanatçıların eserlerinin İzmir'e getirilerek sanatseverlerle buluşturulacağını müjdeledi. Fahri Özdemir, asfalt ve kanalizasyonu herkesin yaptığını belirterek "Ama sanat ve sanatçıya desteği herkes veremez. Desteklerinden dolayı Sevgili Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyorum" diye konuştu.

SERGİ MART AYINA KADAR AÇIK
Sergi, 2 Mart'a kadar ücretsiz gezilebilecek. Sergide Dali'nin 13'ü Zodyak serisinden olmak üzere 46 adet özgün eseri yer alıyor. Sergide ayrıca, Dali'nin Luis Bunuel ile birlikte hazırladığı, deneysel sinemanın öncülerinden kabul edilen 16 dakikalık "Bir Endülüs Köpeği" isimli kısa film gösteriliyor.
1904-1989 yılları arasında yaşayan ve sanatçı kişiliğini "Ben sürrealizmin ta kendisiyim" sözleriyle tanımlayan Salvador Dali'nin eserlerinin yer aldığı sergiye ücretsiz gezilebilecek olması nedeniyle büyük bir ilgi bekleniyor.
(HD-HO-Y)

18.01.2013 10:07:47 TSI

Editör: Wan Haber