İlhan Siyahtaş - Vansesİ

Van Kedisi, Van Balığı, Van Flamingosu’ndan sonra kamuoyunda adı pek bilinmeyen, endemik bir tür olan Van Kertenkelesi hazırlanan projeyle koruma altın alınıyor. 

Literatür kayıtlarına göre Erciş sınırları içerisinde yayılış gösterdiği bilinen Van Kertenkelesi için arazi çalışmalarına başladıklarını söyleyen  Vansesi Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Yunus Bakıcı; “Projenin amacı, Van kertenkelesi (Darevskia sapphirina) türünün Van İli sınırlarında yaşayan popülasyonlarının, yaşam alanlarının korunması ve uzun vadede neslinin devamını sağlamak için yapılacak çalışmalara rehberlik edecek bir tür eylem planının hazırlamaktır. Projenin süresi 165 gündür. Sürüngen uzmanı iki öğretim görevlisi hocamız 40 günlük bir arazi çalışması yapacaklar. Yapılan arazi çalışmalarının daha ilk günlerinde Van Kertenkelesi hocalarımız tarafından tespit edilerek yakalanmıştır. Yakalanan kertenkeleler ihtiyaç duyulan kriterler kayıt altına alındıktan sonra tekrar yaşam alanlarına bırakılmaktadır’’diye konuştu.

Van kertenkelesi türünün korunması amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü Van Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Tür Eylem Planı’’ 29 Eylül 2014 Pazartesi günü Erciş’te düzenlenen toplantıda kamuoyuna tanıtacak.


Van Kertenkelesinin korumada öncelikli endemik bir tür olması nedeniyle seçtiklerini söyleyen Bakıcı; “Çalışma alanı, Van kertenkelesi türünün Erçiş ilçesindeki tüm yaşam alanlarını kapsayacak. Proje Literatür ve Alan Çalışması olmak üzere iki bölümde yürütülecektir. Çalışma sonunda türün korunmasına yönelik bir Eylem Planı hazırlanacak ve çalışmalar ile ilgili kapsamlı bir çalıştay düzenlenecektir’’ diye ifade etti. 

Van Kertenkelesinin ilk kez 1994 yılında iki Alman ve bir Rus Bilim Adamı tarafından tespit edildiğini ve daha sonra türle ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmadığın söyleyen Poje koordinatörü Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sürüngen Uzmanı Mehmet Zülküf Yıldız, arazi çalışmalarının Erciş ile Ağrı il sınırına kadar olan kısmında yapılacağını; çalışma ile türün popülasyon durumlarını, habitat tercihlerini, türü tehdit eden faktörler gibi kriterlerin inceleneceğini ve bu yönde bir eylem planı hazırlayacaklarını söyledi.

Van Kertenkelesi Tür Koruma Eylem Planı toplantısına, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürü Faruk Özbek, Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Do. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, Koruma altına alınan Van Kertenkelesi Vanlılar arasında merak uyandırdı. 

Editör: Wan Haber