Van’da havaların ısınmasıyla birlikte bostan ekim işi de başladı. Kimi vatandaş günler öncesinde kırsaldaki tarlasını sürerek, kimi vatandaş da evinin önünde kurduğu bahçesini kazma kürekle kazıyarak sebze ekimi için hazır hale getirdi.

HAZIR FİDELER TERCİH EDİLİYOR

Büyük çiftçiler ve günlük ihtiyaçları için sebze ekimi yapan vatandaşlar bugünlerde de ekim için kolları sıvadı. Büyük çiftçiler sebze desi ve tohum ihtiyacını kendi imkânlarıyla daha büyük bir sermayeyle farklı illerden temin ederken, günlük ihtiyaçları için bahçelerinde ekim yapan vatandaşlar ise, daha çok pazarda satılan de ve tohumlara yöneliyor.

FİDE VE TOHUM SATIŞLARI NEREDE YAPILIYOR?

Bağ ve bahçelerin ekim için hazır hale getirilmesiyle birlikte sebze delerinin ve tohumlarının satışları da başladı. Van’da en büyük satış noktası ise, Hacı Osman Camii ile Peynirciler Çarşısı arasındaki alan. Bu alanda biraraya gelen fide satıcıları gün boyunca müşterilerine hizmet veriyor. 

Satış noktasında fide olarak biber çeşitleri, domates çeşitleri, aşılı salatalık, patlıcan, mısır, kapya, salatalık çeşitleri ve tohum olarak da kabaktan diğer tüm sebze çeşitlerine kadar bulunuyor. Fideler tane ve deste olarak satılıyor. Fidelerin tanesi 1-3 TL arasında değişiyor. Desteler de 4 TL’ye satılıyor. Tohum da açık ve paket tarzında satışa sunuluyor. Açık 3 TL, paket yatları ise, 3-20 TL arasında değişiyor. Gübrenin kilo yatı da 5 TL.

RAĞBET YÜKSEK

Fide satışı yapan Ümit Kurt, henüz yeni başlamasına rağmen iyi bir rağbet olduğunu söyledi. Kurt, deleri Antalya ve Siirt’ten sipariş ettiklerini ifade etti. Tohum ve suni gübre satışı yapan Erol Kurt da, satışların iyi olduğunu ve birçok kişinin gelip sebze türlerini sorduğunu önümüzdeki günlerde satış noktasının daha iyi olacağını kaydetti.

Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber