Yeni Doğu Gazetesi'nin manşetinde yer verdiği haberde, Van’ın yaya üstgeçitlerini ele alınmıştı. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, üstgeçit haberini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yazılı olarak sormuştu. Aradan geçen yaklaşık 3 aylık sürenin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Sarısaç’ın yazılı soru önergesi cevaplandı. Bakanlık adeta “sorun yok” dedi.

GEÇİT VERMEYEN ÜST GEÇİTLER

Van’da özellikle İpekyolu Caddesi üzerinde birçok yaya üst geçidi bulunuyor. Fakat bu üst geçitlerin hiç birinde ne bir engelli rampası ne de bir asansör bulunuyor. Hal böyle olunca, engelli ve yaşlı vatandaşların karşıdan karşıya geçmesi nerdeyse imkânsız hale geliyor. Üstelik hiçbir şekilde yaya üstgeçitlerini kullanamayan engelli ve yaşlı vatandaşlar karayolu üzerinde karşıdan karşıya geçmeye çalıştıklarında ise hem kendi hayatlarını hem de trafiği tehlikeye sokuyor. Yeni Doğu Gazetesi bu önemli konuyu, 10 Mart 2021 tarihli gazetesinde gündeme getirmişti. Haberi HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması istemi ile yazılı olarak sordu. Üzerinden neredeyse 3 aylık bir zaman geçtikten sonra Bakanlık tarafından cevaplanan soru önergesinde adeta “sorun yok” denildi.

İŞTE SARISAÇ’IN YAZILI SORU ÖNERGESİ

Sarısaç TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu satırlara yer verdi:

Seçim bölgem Van’da artan nüfusa paralel şekilde kentte altyapı ve üstyapı çalışmalarının yapılmaması yurttaşların hayatını zorlaştırmaktadır. Özellikle yaşam alanlarının engelliler ve yaşlıların rahatlıkla erişebileceği şekilde dizayn edilmemesi büyük sorunlara yol açmaktadır. Van’daki üstgeçitlerle ilgili yer alan haberde de ciddi eksikliklerin olduğu ortaya çıkmıştır. Söz konusu haberde; Edremit ilçesinden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesine kadar birçok üstgeçit bulunmasına rağmen hiçbir üstgeçitte asansör ve rampanın bulunmadığı belirtilmiştir. İlgili haberde üstgeçitleri kullanamayan vatandaşların karşıdan karşıya geçişlerinin tehlikeye neden olduğu ifade edilerek “Van Adliye Sarayı, Van Atatürk Şehir Stadyumu, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi çok önemli noktalarda bulunan bu üst geçitlerde asansör sistemi bulunmadığı için engelli vatandaşlar ve yaşlılar kullanamıyor.” denilmiştir. Bunun yanında üstgeçitlerin kaldırımı işgal edecek şekilde yapılmasının engelliler başta olmak üzere yurttaşların hayatını zorlaştırdığı ifade edilerek kapanan kavşaklar nedeniyle trafikte tehlikeli bir durumun ortaya çıktığı belirtilmiştir. Özellikle Devlet Hastanesi kavşağında asansör ve rampa olmadığı için engelliler ve yaşlılar çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olduğu ifade edilmiştir. Basına da yansıyan eksiklikler ve sorunlar, engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere Van’da yurttaşların hayatını olumsuz etkilemekte ve çeşitli tehlikelere yol açmaktadır. Bu nedenle yurttaşlarımız, eksikliklerin ilgili kanun ve mevzuat doğrultusunda hızlı bir şekilde giderilmesini beklemektedir.”

KARAİSMAİLOĞLU’NUN CEVAPLAMASI İSTEMİYLE 5 SORU

Sarıcaç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması istemiyle 5 soru sordu. Sorulan 5 soru şunlar:

1 – Van’da bulunan üstgeçitler konusunda belirtilen eksiklikler ve sorunlardan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
2 – Van’da bulunan üstgeçitlerde asansör ve rampa sistemlerinin olmadığı doğru mudur? Konuyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?
3 – Van merkezde bulunan üstgeçit sayısı kaçtır? Üstgeçitler, engelli ve yaşlı yurttaşların erişebileceği şekilde yapılmış mıdır? Asansör ve rampa sistemi olmayan kaç üstgeçit vardır?
4 – Van’da yapılan bazı üstgeçitlerin yaya geçişini zorlaştıracak şekilde kaldırımı kapattığı doğru mudur? Bunun düzeltilmesi için adım atılacak mıdır?
5 – Van’da gerekçede belirtilen eksiklik ve sorunların çözülmesi amacıyla herhangi bir adım atılacak mıdır? Bu kapsamda alınacak tedbirler nelerdir?

BAKANLIĞIN VERMİŞ OLDUĞU CEVAP

Haberimiz üzerine Sarısaç’ın TBMM Başkanlığı’na vermiş olduğu soru önergesine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ndan cevap geldi. Cevapta, “Van ili merkezinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk ağında bulunan yollar üzerinde 2’si betonarme, 14’ü çelik konstrüksiyon olmak üzere toplam 16 adet yaya üst geçidi bulunmaktadır. Diğer taraftan; Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılan yaya üst geçitlerde, yaya geçişini engelleyecek ve/veya yayaların güvenliğini tehlikeye sokabilecek herhangi bir eksiklik bulunmamaktadır.” Denildi.

BEŞ SORUDAN SADECE BİRİ CEVAPLANDI

Sarısaç’ın yazılı olarak sorduğu 5 sorunun üzerine Karaismailoğlu sadece bir soruyu yanıtlamış oldu. Karaismailoğlu, Van’da Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan yollar üzerine kurulmuş yaya üstgeçitlerinin sayısını paylaşmış oldu. Öte yandan Karaismailoğlu vermiş olduğu cevapta “yaya üst geçitlerde, yaya geçişini engelleyecek ve/veya yayaların güvenliğini tehlikeye sokabilecek herhangi bir eksiklik bulunmamaktadır.” Dedi.

ENGELLİ VE YAŞLILARIN GEÇİŞİNE UYGUN DEĞİL

Bakan Karaismailoğlu, her ne kadar da eksiklik bulunmadığını belirtmiş olsa bile Van il sınırları içerisindeki hiçbir yaya üstgeçidinde asansör veya rampa sistemi bulunmuyor. Bu da şehrin trafiğinin en yoğun şekilde aktığı noktalarda, hastane önlerinde, adliye binası önünde vb. tehlike saçıyor.

Editör: Wan Haber