Operatör Dr. Tolga Celal Şahiner, toplumda en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan sinüzit hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. Yüz kemikleri içerisinde mevcut olan ve adına sinir denilen hava boşluklarının oluşturmuş olduğu iltihaba sinüzit isminin verildiğine dikkat çekerek, bu sinüsleri içerisinde biriken salgı da mantarların, bakterilerin ve virüslerin üremesinden dolayı sinüzitin ortaya çıktığını, sinüzitin de kendisini baş ve yüz ağrısı olarak gösterdiğini söyledi. Sinüzit hastası olan kişilerin üst solunum yolu problemleri yaşadığını da belirtti. 

Geniz akıntısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük şeklinde kendini gösteren sinüzit akıntısının 8 haftadan uzun sürmesi halinde kronik bir duruma dönüştüğünü belirtti.

En Problem Kronik Sinüzit

Şahiner, en problemli olan kısmın ise kronik sinüzitler olduğunu bu kısmın tedavisi en zor olan bölüm olduğunu belirtti. Bu kronik sinüzitlerin altında yatan patolojik nedenler olduğunu ifade etti.

Soğuk Hava Riski Yükseltiyor

Şahiner, kış aylarının gelmesi ve havaların soğuması ile birlikte sinüzit şikayetlerinin arttığını, kış aylarında havaların soğuk olmasından dolayı üst solunum direncinin zayıfladığını ve buna bağlı olarak solunum yolu enfeksiyonlarının artışa geçtiğini belirtti. Salgından korunmak için yapılması gerekenler arasında mevsime uygun giyinmek, salgın ortamlarından uzak durmak ve gerekli olan aşıları yaptırmak olduğunu belirtti.

Şiddetli Ağrılara Neden Olur

Sinüzitin uzun süre tedavi edilmemesi halinde kronik bir rahatsızlığa dönüştüğünü belirten Şahiner, amfizem, pnomomi ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarına neden olabileceğini söyledi. Ayrıca uzun süren tedavisi dönemlerini yine menenjit, orta kulak hastalıkları, faranjit, beyin apsesi gibi durumlara neden olabileceğini söyledi. Tedavisinin ise haftaya göre ve hastalığın durumuna göre değişebileceğini ifade etti. 

Acı Kavunu Dikkatli Kullanın

Şahiner, sinüslerin boşalması için bazı bitkilerden yararlanıldığını belirterek halk arasında acı kavun diye bilinen çok asidik olan bir bitkinin sık sık kullanıldığını söyledi. Acı kavun suyunun normal su ile iyice sulandırılarak kullanılması gerektiğini direkt damlatılması halinde üst solunum ve burun yollarına zarar verebileceğini söyledi. Acı kavunun faydasının tartışmaya açık olduğunu belirtti. Cerrahi yöntemlerle sinüzitin tedavi edilmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Haberay

Editör: Wan Haber