İznik Gölü’nün içinde bulunan bin 600 yıllık doğu Roma dönemi bazilikaya ilk dalış gerçekleştirildi. Göle dalış yapan ekipteki Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen, "Tarihi bazilika'nın bulunduğu alana nefesli dalış yapacağım. İznik Gölü altındaki tarihi görüntüleyip şahitlik edeceğiz. Burası ileride dünyaya açılan özel dalış noktası olabilir" dedi.


Ünlü Sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan ve Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen, Bursa Valiliğinin davetlisi olarak İznik'e geldi. Ünlü Sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan ve Bodrum Sulatı Müzesinden görevli Arkeolog Emre Savaş, sualtına dalış yaparak, Bazilika'yı görüntüledi. Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen ise yine tüpsüz daldı. Dalgıçlar, sualtında biri kapalı olan iki olmak üzere İznik Müze müdürlüğü arkeologlarınında tekne ile yakından takip ettiği dalışta ekip, yaklaşık 2,5 saat suda kaldı. İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, belediye başkanı Kadri Eryılmaz ve Bursa İl Kültür ve Turizm müdürü Ahmet Gedik, çalışmaları kıyıdan izledi.

BAZİLİKA NEFT'LERİNİN ÜZERİNE ÇIKTILAR
Dalgıçlar, sulatında ki bazilika çekimleri sırasında dalgıçların apsis ve neft duvarları üzerine çıkmaları su üstünde ilginç görüntülere sahne oldu. Gölün altında bulunan Doğu Roma dönemi bazilika, kuzey-batı, güney-doğu yönünde inşa edilmiş. Bazilikanın uzunluğu 29 metre, eni ise 17,5 metre olduğu bildirildi. Bazilikanın 3 nefli, temel taşları monoblok taştan ve tahminen mermer olduğu öğrenildi.

DÜNYA ŞAMPİYONU TARİHİ BAZİLİKA İÇİN DALDI
Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen, Van Gölünde ki 61 metrelik irtifa dalışının ardından İznik Gölünde de dalmak istediğini söyledi. Ercümen, “Van eski valisi Münir Karaloğlu'nun daveti üzerine Van gölüne dalış yapmıştım. Bu kez yine Busa valimiz olan Karaloğlu'nun daveti üzerine İznik'teyim. Van Gölü'ne dünya denemesi için dalmıştık. Hem özel bir hikayesi vardı. Bugün ise tarih kokan İznik Gölü'ndeyim. Tarihi bazilika'nın bulunduğu alana nefesli dalış yapacağım. İznik Gölü altındaki tarihi görüntüleyip şahitlik edeceğiz. Burası ileride dünyaya açılan özel dalış noktası olabilir” dedi.


Dünya Serbest Dalış şampiyonu Şahika Ercümen, 2010 yılından bu yana İznik Göl'ünde dalmayı düşündüğünü söyledi.

Editör: Wan Haber