Koronavirüsten dolayı seyahat yasaklarına takılan kentlerde yaşayan vatandaşlar, nasıl seyehat edeceklerini merak ediyor ve Google'de sorgulama yapıyor. Özel Araba İle Seyahat İzin Belgesi Nereden Ve Nasıl Alınır? sorusuna sizler için cevap aradık.

1.    E-devlet uygulamasına vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ve e-devlet şifreleri ile giriş yaptıktan sonra arama motoruna “Seyahat izin belgesi” yazmaları gerekir.

2.    Vatandaşların karşılarına çıkan sayfada kullanıcılar, İçişleri Bakanlığı e başvuru ekranına yönlendirileceklerdir. Bu ekranın sağ üst köşesine bakıldığında yeni başvuru yazan yerin tıkanılması gerekir.

3.    Yeni başvuru butonunun tıklanılması ile başvuru türü sorulacaktır. Kullanacakların, seyahat izin işlemlerini seçmeleri gerekir.

4.    Daha sonraki işlemde seyahatlerin kara yolu mu yoksa hava yolu ile mi yapılacağı ile ilgili sorulan sorulara cevap verilmesi gerekir.

5.    Vatandaşların karşılarına bir ekran çıkar ve bu ekranda cep telefonu numarası, adres bilgisi gibi bilgilerin girilmesi istenecektir. Başvuru sebebinin de dahil olduğu bütün bilgilerin eksiksiz ve yanlışsız bir şekilde girilmesi gerekir.

6.    Başvurunun değerlendirilmesi aşamasından sonra vatandaşlara “Kaydettiğiniz iletişim bilgileriniz aracılığı ile olumlu ya da olumsuz dönüş yapılacaktır.” şeklinde bir uyarı verilmektedir.

Özel Araba İle Seyahat İzin Belgesi Nereden Ve Nasıl Alınır?

Özel Araçla Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Şahsi araçları ile il dışına zorunlu bir şekilde seyahat etmek isteyen vatandaşlar da e-devlet uygulaması üzerinden İçişleri Bakanlığı hizmetlerinden e-başvuru ile seyahat izin belgesi başvurularını gerçekleştirebilirler.

Seyahat İzin Belgesi Şartları Nelerdir?

•    Seyahat izin belgesi isteklerinde başvurma usulü olarak Alo 199 ya da e başvuru sistemi ve kaymakamlıklarda bulunan seyahat izin kurullarına doğrudan müracaat edilmesi şeklinde gerçekleştirilen özel seyahat izin belgeleri illerden tek gidiş ve geliş şeklinde düzenlenebilmektedir. Seyahatin belgeleri tek giriş için düzenlendiğinde 36 saate kadar gidiş-geliş için düzenlendiğini 72 saate kadar geçerlidir. 

•    Terhis olan askerlerin gidecekleri ikametgahlarına ulaşabilmeleri amacıyla ilgili askeri birlikler ile koordinasyon içerisinde gerekli tedbirlerin alınması gerekir.

•    Seyahat izin belgelerini özel yani şahsi araçlar için yolcu taşıma kapasitesi ile  D2 yolcu taşıma belgesine sahip En fazla 20 yolcu kapasiteli, ticari araçlar için ise yolcu sayısı kapasitesinin yarısını geçmemek şartı ile kullanılabilecek.

•    Yukarıda sıralanmış olan bütün ve kriterlerin kesintisiz bir şekilde yerine getirilebilmesi amacıyla gerekli planlamalar yapılmaktadır.

Editör: Wan Haber