Online terapi, psikologlar ve terapistler ile internet üzerinden yapılan görüşmeleri kapsayan bir terapi çalışmasıdır. Bilişsel Davranışçı Terapiler, Şema Terapi, ACT gibi terapi yöntemleri yüz yüze terapide olduğu gibi online terapi sürecinde de kullanılabilmektedir.

Terapi uygulamaları gibi psikolojik testler de internet üzerinden uygulanabildiği için online terapi seansları psikologlar açısından olduğu kadar danışanlar açısından da büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Online Terapide Pandemi Etkisi

Pandeminin etkisiyle birlikte online terapi yapan psikologlara ilgi artmış ve online terapi oldukça yaygınlaşmıştır. İnsanlar toplu taşımaya binmekten ve kalabalık alanlarda bulunmaktan kaçındığından ve öncesinde yaşanan karantina sürecinden dolayı yaşadıkları sorunlarla başa çıkmak ve psikolojik destek almak için online psikolog görüşmelerini tercih etmişlerdir.

Online terapiye ilgiyi artıran başka bir neden ise pandemi ve karantina süreciyle birlikte artış gösteren anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi sorunlar sonrasında insanların bu konularla ilgili tedavi araştırmaları olmuştur. Örneğin psikolojik nefes darlığı bu dönemde en çok başvurulan belirtilerden birisi olmuştur.

Online Terapist Seçerken Nelere Dikkat Etmeli

Online terapi yapan psikologların yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinde araştırma yapanların karşısına bir çok seçenek çıkmaktadır. Aşağıdaki noktalara dikkat etmek doğru online terapist ile çalışmanıza olanak sağlayabilir.

Lisanslı bir psikolog olması
Terapi uygulamalarına hakim olması, ilgili eğitimleri almış olması
Aktif danışan görüyor olması
Başvuru sebebinize ilişkin konu üstüne çalışan bir psikolog olması
Gibi önemli noktalar göz önünde bulundurulacağı gibi hasta görüşleri de incelenerek değerlendirilebilir.

Online Terapi Verimli midir?

Yüz yüze terapide olduğu gibi online terapide de aynı yöntem ve teknikler kullanıldığı için internet ortamında yapılan terapilerde eşit derecede verimlidir. Konuyla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar da online terapinin verimliliğini kanıtlamıştır.

Ancak başvuran kişi, başvuru sebebi ve şiddeti kişiye göre bir planlama ve tedavi süreci kapsayacağından verimlilik sadece terapinin nerede yapıldığına bağlı değildir. Bir çok etkenin rol oynadığı bu süreçte verimliliği değerlendirirken diğer faktörleri de göz önünde bulundurmak gerekir.

Eğer ruhsal olarak iyi bir dönemde olmadığınızı düşünüyorsanız online terapi size yardımcı olabilir. Online terapi ile ilgili detaylı bilgi almak ve online terapi yapan psikologları incelemek için Nora Psikoloji’nin https://norapsikoloji.com/online-terapi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Wan Haber