WANAHBER

Müslüman ülkeler arasında sadece Türkiye’de 400 yıldan beri süre gelen gökyüzünü süsleyen ve çeşitli mesajlar veren bir gelenek halini almıştır.

Mahya tek minaresi bulunan camilerde olmayıp 2 ve daha fazla minaresi bulunan camilerde yapılmaktadır. En az 2 minare arasına gerilerek asılmaktadır. Eski Osmanlı döneminde mahyalar o günün şartlarıyla kandillerle yaılmaktaydı. Şimdilerde ise teknolojinin gelişmesi ile de ampul veya başka elektrik yardımıyla çok şık mayhlar yapılmakta.

Nasıl yapılıyor

Öncelikle 2 minare arasındaki mesafe ölçülüp ve çizgi çizilir ve çizgini alt kısmına yazı yazılması için her gelecek harfin yerine noktalar bırakılır. Bu noktalar  gelecek olan harflerin yerleridir. Bundan sonra belirtilen noktalardan yukarıki paralel çizgiye birer dik hat çekilir. itibar edilen ölçeğe göre bu çizgilerin boyları ölçülür. Her biri için, o boyda bir ip hazırlanır. Sonra bu iplerin bir ucuna bir makara ve diğer ucuna bir kandil kutusu bağlanır.

Bu şekilde hazırlandıktan sonra her harf için mahya üzerinde yeri ölçülür ve aralıklarının eşit olması baz alınarak hazırlanır. Sonra bunlara bunu iki minare arasına asmadan önce kalın bir ip gerilir. Her akşam değiştirilen yazılara ait ipler, gündüzden takımıyle alınarak şerefeye çıkarılır. Sırasiyle mahya ipinin makaralarına takılacak o yazıya mahsus olan ara ipleri de bağlanır.

Sözlük anlamı nedir?

Sözlük anlamı, ramazan ayında camiler arasında gerien ip üzerinde yanan ışıklı yazılar anlamını taşımaktadır.

Mahya yazıları

Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan

On Bir Ayın Sultanı

La İlahe İllallah

Elveda Ya Şehr-i Ramazan

Ya Sübhan", "Ya Rahman

Şefaat ya Resulallah

Cehalet felakettir

Namaz dinin direğidir

Editör: Wan Haber