Aşı yaptırmayanlar seyahat edebilecek mi? Aşı olmayanlar uçağa binebilecek mi? Bu konulardan birisi de seyahat yasağıdır. Covid-19 uzmanları ve bilim insanları aşı olmayanların uçak ile seyahat edemeyeceklerine yönelik öngörülerde bulunuyorlar. Kişilerde aşı zorunlu olup olmayacağını, aşı vurulmayanlar hangi sosyal aktiviteye katılamayacağı ve aşı olmadan seyahat etmenin mümkün olup olmayacağını araştırmaya devam etmekteler.

Aşı uygulaması başladığı ve salgının çözümlerine dair çalışmalarda olumlu gelişmeler devam ettiği bugünler aşı karşıtı olanlar, yaptırmak istemeyenler de bulunmakta. Bilim adamları aşı olmanın gerekliliği üstünde durmasının yanında Covid-19 sonrasında dünyada bazı kuralın değiştirileceğini ve aşı olmayanlar için bu kurallara bağlı olarak da bir takım kısıtlama olacağını söylüyor.

Aşı Pasaportu Nedir?

Covid-19 salgını ardından dünyada birçok alanda olduğu gibi seyahatlerde değişiklik yapılacağı düşünülmekte. 1 seneden uzun süredir küresel bir kriz durumuna gelen Covid-19 dan korunmak amacıyla başta hava kurumu olmak üzere pek çok yolculuk sistemlerinde yeni seyahat kuralları uygulanacağı beklenmekte. Bu kurallar ile alakalı Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden açıklamalar geldi. ITA Covid-19 un ardından gerçekleşen hava seyahatleri için aşı pasaportu sistemleri geliştirdiğini açıkladılar.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, geliştirilmiş olan sistem ile yolcular bir çeşit dijital sağlık belgesi sağlanacağı ve aşı olduklarına dair belge yani aşı pasaportu isteneceğini söylendi. Uçakla yolculuk yapmak isteyen insanlar korana virüs test sonuçları veya aşı olup olmadıklarına dair belgeler hava yolu yetkilileri ile paylaşması gerekecektir. ITA tarafınca geliştirilmiş olan bu sistem aşı olmayan insanlar uçak yolculuğu yapamayacaklarının göstergesi olduğu düşünülmekte.

haberay.com.tr

Editör: Wan Haber