Van'da Kürtlerin en önemli kültürlerinden biri olan, köklü bir tarihi olan Kiras u Fistan her geçen gün daha da ilgi görüyor. Son yıllarda geleneksel kıyafetlere olan ilginin artması Kürt kıyafetleri üreten esnafın da yüzünü güldürüyor. Kürt halkının elde ettiği özgürlük ile beraber yeniden kendi kültürünü zirveye taşımaya başladığını belirten esnaflar, Kürt kadınlarının kültürlerinden vazgeçmediğini aksine daha fazla bağlanıp sahiplendiğini söyledi. 

'Bir halkı var eden onun kültürüdür'

Tarihten bu güne Kürt giyim kuşamında eski kültüre ve köklere sahip olan Kiras u Fistan günümüzün en vazgeçilmez kültürlerden bir tanesi. Özellikle düğün sezonlarında rağbet gören ve özel gecelerin yanı sıra günlük yaşamın da vazgeçilmez ürünlerinden biri olan Kiras u Fistan, Türkiye'de ve yurtdışından oldukça rağbet görüyor. Bir halkı var eden en önemli unsurlardan olan giyim kuşamın aynı zamanda halkın dilini, kültürünü, sanatını ve coğrafyasını yansıttığını belirten Kiras u Fistan satıcısı Rahmi Arslan, geçmişten bu yana bu coğrafyada yaşayan ve yaşama mücadelesi veren en eski halklardan biri olan Kürt halkının kendilerine özgü kültürleri ile diğer halklara örnek olduğunu söyledi.

'Yurtdışından bile sipariş alıyoruz'

Kürt kadınlarının geçmişten beri vazgeçemediği kültürlerinin başında özellikle düğünlerde giyilen Kıras u Fistanların geldiğini ifade eden Arslan, her ne kadar yasaklanıp renkli görüntülerin dalgalanmasına müsaade edilmemiş olsa da, kadınların kendi renklerini yansıtan kıyafetlerle bütünleşmiş durumda olduğunu söyledi. Arslan, "Kürt düğünlerinin içinde barındırdığı kültür her zaman kendini korudu ve kendini var etmeye çalıştı. Özellikle kutlama, etkinlik ve özel günlerde taleplerin yoğun olması dikkat çekiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle beraber, yerli kıyafet diye adlandırılan Kıras u Fistan'a olan talep yükseliyor. Yurt dışından bile sipariş alıyoruz. Barzani, Batuvan ve düz dikim gibi tarzlar var. Kumaşların ağır, dikişlerin özentili olduğu bu kıyafetlere olan talep her geçen gün artıyor. Talebin çok olmasından dolayı aldığımız siparişleri bile yetiştiremiyoruz. Biz bu kültürün gelişip devam etmesi için uğraşıyoruz" dedi. DİHA

Editör: Wan Haber