Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, “Sınır kapımızın çalışma saatleri yeniden düzenlenerek 7 / 24 çalışma esasına göre bir mesai düzenlenmesi yapılmalıdır. Bunun için gerekli personel ve lojistik destek sağlanmalıdır. Sınır Kapımızda büyük araç ve transit tır geçişlerinin sağlanması gerekir. Bunun sağlanabilmesi için uluslararası statü kazandırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Van Ekonomi Konseyi (VEK) üyeleri, bir süre önce modernizasyon çalışmaları tamamlanan Kapıköy Sınır Kapısı’nı ziyaret ederek, Ekonomi Konseyi aylık olağan toplantısıburada gerçekleştirdi.  Konsey üyeleri, kapının işleyişini yerinde gördü. Kapıyı yerinde görmek ve sahiplenmek istediklerini belirten Aslan, "Burada yaşanan sorunları el birliği ile çözelim istiyoruz. Çözemediğimiz sorunlar olursa da ilgili mercilere ileterek çözümünü hep beraber sağlayalım" dedi. Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. Van Şube Başkanı Türkmen Baydar da, Kapıköy Sınır Kapısının işleyişine ilişkin katılımcılara bilgi verdi.
Sınır kapısını gezen ve yetkililerden bilgi alan Van Ekonomi Konseyi üyeleri adına daha sonra dönem sözcüsü Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, bir açıklama yaptı.

SINIR TİCARETİNİN ÖNEMİ

Ekonomik ilişkilerde sınır ticaretinin yerine değinen Aslan, şunları söyledi:
“Bölgeler arası kalkınmışlık farklılıklarını gidermek ve sınır komşuları ile ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik olarak çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Bunlardan biri de sınır ticaretidir. Sınır ticareti, sınır illerinde ve bölgelerinde yaşayanların ekonomik refahının gelişimine katkı sağlamak ve istihdam yaratmaktır. Artık dünyada ekonomik rekabet ve bütünleşme hız kazanmıştır. Önümüzdeki süreç bizlere şunu gösteriyor; büyük ve güçlü devletler alan hâkimiyetlerini ve bölgesel üstünlüklerini askeri güçle değil de ekonomik ve ticaret üzerinde sağlamaya çalışacaklardır. Bölgesel ekonomik entegrasyonlar açısından ticaret önemli bir araçtır. Uluslararası ticaret, ülkeler arasında Serbest bölgelerle, ekonomik işbirliği ve tercihli ticaret şeklinde olabilmektedir. Bunlardan biri de sınır ticaretidir. Sınır ticareti iki açıdan etkili olan bir ticaret şeklidir. Birincisi ulusal, ikincisi uluslararası alandaki etkisidir. Ülkemizin konumsal özelliklerine bağlı olarak birçok alanda bölgesel veya küresel güç niteliğinde olmasından, komşuları ile olan etkileşim belirleyici olabilmektedir. Çünkü ülkemizin yer aldığı bölgenin tarihi, kültür, enerji ve doğal kaynaklar açısından jeopolitik ve jeostratejik bir öneme sahiptir. Bu nedenle bölgede küresel mücadelelerin yaşandığı alanların başında gelmektedir. Gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi bölgeler arası ve iller arası kalkınmışlık farklılıklarının giderilmesi anlamında sınır ticareti, sınır illeri başta olmak üzere ülkemizin kalkınmasını da etkilemektedir. Sınır ticareti; bölgesel olarak istihdam, pazar, kolay ve ucuz yoldan mal ve hizmete ulaşma, sosyo-kültürel ve mekânsal gelişim açısından ciddi bir etkiye sahiptir.”

KAPIKÖY’UN DURUMU

Kapıköy Sınır Kapısı’na ilişkin bilgiler de paylaşan Aslan, şöyle dedi:
“Kapıköy sınır kapımız 61.000 metre kare alan üzerinde kurulmuştur. 7 Ekim 1971 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yalnızca demir yolu hudut kapısı olarak faaliyete başlamıştır. 2011 yılı Nisan ayında araç ve yolcu trafiğine açılmıştır. 2016 yılında yeniden bir inşa ve modernizasyon sürecine giren Kapıköy gümrük kapımız 2019 yılı şubat ayında yapım sürecini tamamlayarak faaliyete geçmiştir. Ulusal ve uluslararası ticaretin ve rekabetin daha da önem arz ettiği bir dönemde, büyük çabalar ve emekler sonucu modernize edilen gümrük kapımızı daha aktif ve ekonomik çalıştırmak için hepimizin üzerimize düşen vazifeleri vardır.”

ULUSLARARASI STATÜ BEKLENTİSİ

Sınır kapısıyla ilgili beklentilerini dile getiren Aslan, şöyle devam etti:
“Sınır kapımızın çalışma saatleri yeniden düzenlenerek 7/24 çalışma esasına göre bir mesai düzenlenmesi yapılmalıdır. Bunun için gerekli personel ve lojistik destek sağlanmalıdır. Sınır Kapımızda büyük araç ve transit tır geçişlerinin sağlanması gerekir. Bunun sağlanabilmesi için Uluslararası Statü kazandırılmalıdır. İlimizin siyasetçileriyle, milletvekilleri, bürokratları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte bir işbirliği içinde bu statünün kazanılması için ciddi bir mesai harcamaları gerekiyor. Eğer bizler gümrük kapımıza uluslararası statü kazandırırsak ilimiz ciddi bir lojistik üs haline gelir. Gümrük Kapımızın tam işlerlik kazanabilmesi için İran İslam Cumhuriyetinden talebimiz; kendi tarafını misafirlerimizin rahat, konforlu, güvenli ve zaman israfı yaşamadan seyahat edebilmeleri için aynı derecede hassasiyet göstermelidir. Kendi taraflarındaki fiziki mekânları düzeltmelidirler. Geçişlerin güvenli ve rahat olması için çalışma esaslarına dikkat etmelidirler. Misafirlerin geçiş güzergâhlarındaki ana ve ara yollar uluslararası standartlara ulaştırılmalıdır. Ülkemize seyahat eden misafirlerden alınan ve geçiş sayısına göre kademeli bir şekilde artan geçiş harçları ya tamamen kaldırılmalı ya da minimize edilmelidir. Hem Hükümetimizden hem İran Hükümetinden talebimiz sınır ticaretinin kapsamı genişletilmelidir. Ürün yelpazesi ve ürün portföyü artırılmalıdır. İlin ve bölgenin ihtiyaçları ve batılı devletlerin İran’a karşı uyguladıkları ambargo göz önünde bulundurularak bir sınır ya da bir takas ticareti planlanmalıdır. Gümrük kapımızdan hem İran’a hem de ülkemize giriş ve çıkış yapan misafirlere bir kota belirlenerek, parasal bir meblağ belirlenerek yanlarına aldıkları eşyalara bir gümrük muafiyeti getirilmelidir.”

TEŞEKKÜR ETTİ

Kapının modernizasyonunda katkısı olanlara teşekkür eden Aslan, sözlerini şöyle noktaladı:
“Kapıköy Gümrük Kapısı’nın ilimizin ve bölgemizin kalkınmasına ve büyümesine katkı sunması dileğiyle gümrük kapımızın yapımı ve modernizasyonu aşamasında emeği geçen başta sayın Cumhurbaşkanımıza, Gümrük Ticaret Bakanlığımıza, eski Gümrük Bakan Yardımcımız sayın Fatih Çiftçi beye, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı’na, ilimizin geçmişteki ve şimdiki Milletvekillerimize, bürokratlarımıza, Ticaret ve Sanayi Odamıza, tüm sivil toplum örgütlerimize, kıymetli basınımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”
Kapıköy Gümrük Kapısı ziyaretine, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner, Van Esnafve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı İsa Berge, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, Van Ticaret Borsası Yönetim Kuruulu Başkanı Nayif Süer, Van YYÜ Teknokent Genel Müdürü Necat Görentaş, TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler, Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe ve Ekonomi Konseyi'nin diğer üyeleri katıldı. 


Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. Van Şube Başkanı Türkmen Baydar da, Kapıköy Sınır Kapısını ziyaret eden Ekonomi Konseyi Üyelerine, kapının durumu hakkında genel bilgiler verdi. Baydar; "Sınır kapımız, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan sınır kapıları arasında en modern şekilde tasarlanan sınır kapısıdır. Şuanda tır trafiğine açık transite hizmet vermektedir. Yolcu trafiğine hizmet vermektedir. Ancak karşı tarafımızdaki ülke İran bu konuda yetersiz kaldığından dolayı tam anlamı ile işlevini görememektedir." dedi.
Heyet daha sonra Saray Kaymakamı Mehmet Halis Aydın ile de bir araya gelerek, mevcut durum hakkında istişarelerde bulundu.


Heyet son olarak tır ve kamyon şoförlerinin sorunlarını dinledikten sonra geri döndü.


Prestij Haber: Mehmet Selim Kurt

Editör: Wan Haber