İZMİR - Makine mühendisi Umut Barış Ballıkaya, son yıllarda yaşanan ve ölümcül sonuçlar veren iş kazalarındaki artışa dikkat çekti. Türkiye'de iş kazalarının her geçen yıl arttığını belirten Ballıkaya, "Gerekli tedbirlerin alınmaması ve denetlemelerin yeterli düzeyde yapılmaması nedeniyle meydana gelen iş kazalarında her yıl binlerce vatandaşımız hayatını kaybediyor. Ülkemiz iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer almaktadır. Acilen iş sağlığı ve güvenliği politikaları kapsamlı bir biçimde gözden geçirilmedir." dedi.

Türkiye'de 2007'de bin 43, 2008'de 865, 2009'da bin 171, 2010'da bin 444, 2011'de bin 563 kişinin iş kazasında hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ballıkaya, "Gelişmiş ülkelerde ölümlü iş kazaları oranı 100 binde 10 iken Türkiye'de 100 binde 30'dur. Bu da çalışan nüfusa oranla oldukça yüksektir. Karşımıza çıkan verileri dikkate aldığımızda Türkiye'de hemen her gün yaşanan ve can kayıplarına neden olan bu iş kazalarının, denetim eksikliği ve yasal düzenlemelerdeki yanlışlıklardan kaynaklandığını ortadadır." şeklinde konuştu.

Tedbir alınması halinde iş kazalarının da önüne geçilebileceğini aktaran Umut Barış Ballıkaya, "Maalesef ülkemizde meydana gelen ve ölümcül sonuçlar doğuran iş kazalarının sebebini irdelediğimizde, altından işyerlerinde alınmayan önlemlerin çıktığını görüyoruz. Gerekli önlemler alınırsa ve kontrollere dair mevzuat mekanizması daha iyi çalışırsa can kayıplarına sebebiyet verecek iş kazaları da olmaz." dedi. Bu konuda gelişmiş ülkelerin örnek alınması gerektiğinin altını çizen Ballıkaya, "Bu alanda hem ciddi bir eğitim kampanyası yürütülmeli hem yasal mevzuat etkin şekilde uygulanmalı hem de mevzuata uygun olmayan durumlarla karşı karşıya kalındığında caydırıcı bir ceza sistemi yürürlüğe girmelidir." CİHAN

Editör: Wan Haber