Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinde 9. ve 10. sınıflar temel düzey, 11. ve 12. sınıflar ileri düzey olarak düzenlenmiştir" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bakanlıkta 'İlköğretim ve Ortaöğretimde bazı derslerin öğretim programlarının güncellenmesi' konulu basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Avcı'nın yanı sıra, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip katıldı. Avcı, yaptığı konuşmada, öğretim programlarının gereğinden fazla yoğun olduğunun görüldüğünü belirterek, her şeyi öğretmeye çalışırken bilgileri yoğunlaştırılmış bir şekilde yükleme sebebiyle birçok öğrencinin öğrenmesinde güçlükler oluştuğunu ifade etti. Avcı, öğretim programlarının içeriğinin sadeleştirilmesinde titiz bir çalışmayla ölçülü ve kademeli bir seyreltme yapılmasına özen gösterildiğini bildirerek, "Öğrencilerimizin temel becerilerinin geliştirilmesi, bunu sağlamak için gerekli önlemlerin alınmasındaki gerekli çalışmaların yapılması, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 24. toplantısının gündemini oluşturmuştur" dedi. Bu toplantıda temel yetkinliklerin öğrencilere daha etkin bir şekilde kazandırılması amacıyla öğretim programlarının gözden geçirilmesine yönelik çalışmaların yapılmasına karar verildiğini söyleyen Avcı, eğitim materyallerinin geliştirilmesine, çalışmayı yürütecek olan çalışma gruplarının oluşturulmasına ve bu sürecin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) işbirliğinde yürütülmesine karar verildiğini söyledi.
Bu kararlar kapsamında güncellenme için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"MEB ile TÜBİTAK arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında öğretim programlarının geliştirilmesi için öğretmenler ve akademisyenlerden oluşmak üzere çalışma grupları kurulmuştur. Çalışma gruplarının koordinasyonlarını ve disiplinlerarası ilişkilendirmeleri sağlamak üzere Merkez Çalışma Grubu oluşturmuştur. Program geliştirme çalışma gruplarınca hazırlanan taslakların akademisyenler ve öğretmenler tarafından değerlendirilmesi amacıyla geniş katılımlı çalıştaylar düzenlenmiştir."

"GÜNCELLENEN EĞİTİM PROGRAMLARINDA İÇERİK SADELEŞTİRİLDİ"
Güncellenen eğitim programlarında kazanımlar ve içeriğin sadeleştirildiğini anlatan Avcı, giriş bölümünde açıklamaların sadeleştirildiğini, kazanımların daha kolay okunabilir ve algılanabilir bir şekilde yeniden düzenlendiğini dile getirdi. Avcı, "Kazanımlar, 12 yıllık zorunlu eğitim süresi dikkate alınarak öğretim kademeleri ve sınıflar düzeyinde gözden geçirilmiştir. Kazanımlar, bilimsel, teknolojik ve toplumsal gelişmeler dikkate alınarak güncellenmiştir" şeklinde konuştu. Kazanımlarla günlük hayat ilişkisinin güçlendirildiğine dikkati çeken Avcı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin aktif olarak kullanılabileceği konu ve kazanımlara vurgu yapılarak 'Z Kitap', etkileşimli tahta ve benzeri uygulamalar için zemin oluşturulduğunu söyledi.
Bakan Avcı, "Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinde 9. ve 10. sınıflar temel düzey, 11. ve 12. sınıflar ileri düzey olarak düzenlenmiştir. Ortaöğretimin zorunlu öğretim kapsamına alınmış olmasına bağlı olarak ve öğrencilerin zeka, yetenek, ilgi ve ihtiyaçlarındaki farklılıklar gözetilerek öğretim programlarında esneklik ve seviye farklılıklarını dikkate alan bir yapı oluşturulmuştur" dedi. Bütün öğrenciler için temel Matematik ve Fen Bilimleri'nin kazandırılmasını sağlayacak içerik ve yapının oluşturulduğunu söyleyen Avcı, güncellenen öğretim programlarındaki derslerle günlük hayat bağlantısının güçlendirildiğini ifade etti.
Bir gazetecinin, 'günlük hayat becerilerinin güncellenen eğitim programında ne şekilde yer aldığını' sorması üzerine, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Karip, "Temel düzeydeki fizik, kimya veya matematikte soyut bilgiler verme yerine daha çok gençlerin günlük hayatlarında kullanabilecekleri içerikler üzerine gidildi. Bir Fizik veya Matematik dersinde formüller, hesaplar ve bağlantılardan çok, günlük hayatta kullanılan çeşitli kimyasallarla ilgili, kimyasallarla bir araya geldiğinde hangi sonuçların ortaya çıkabileceği konusunda somut örnekler var" diye konuştu.
3 bin tane animasyon filminin hazırlandığını bildiren TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, "Teorik bilgiyi alıp, günlük hayatta nasıl kullanıldığını da bu animasyonlarla çok daha net bir şekilde ifade edeceğiz" dedi. Şu anda 3 bin tane animasyon filminin çekildiğini söyleyen Altunbaşak, bunların yaklaşık yarısının tamamlandığını ifade etti.
(EY-YHY-Y)

13.02.2013 13:48:39 TSI

Editör: Wan Haber