Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sahte bal üreten firmalara karşı yaptırımların sonuç alıcı ve caydırıcı etkinliğe kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Bir dizi incelemelerde bulunmak için seçim bölgesi Rize'ye gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sabah saatlerinde şehir merkezindeki dere ıslah çalışmalarını yerinde inceledikten sonra Rize Valiliği tarafından Yusuf Karaali Diyanet Eğitim Merkezi'nde düzenlenen 'Arıcılık, Arıcılığın Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda söz alan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Bakan Yazıcı'dan sahte bal üreten firmaların ticaretten men edilmesi talebinde bulundu. Yılmaz, "Bu firmalar çeşitli versiyonlarda çeşitli isimler altında satış yapıyorlar. Üzerinde yazıyor bal aromalı şurup ama adında bal deniliyor. Sayın Bakanımızdan bir tek bunu istiyoruz. Bunları ticaretten men edin Sayın Bakanım. 500 bin TL, 1 milyon TL ceza yedi bunlar ancak çare olmadı. Glikozun tenekesi 30-40 TL, bir kilo balın tenekesi ise 350-400 TL Sayın Bakanım. Almanya'da olduğu gibi bu sahtecileri ticaretten men edin. Arıcılar olarak saygı ile önünüzde eğiliyoruz ve sizden bunu istiyoruz" dedi.
Bakan Yazıcı ise, çalıştayda yaptığı konuşmada bal üreticilerine uyarılarda bulunarak, "İnsan üretir, insan tüketir. Beşer olarak üretmek, pazarlamak ve tüketmek. Tabiatta var olan görünen veya görünmeyen materyalleri toplamak sureti ile ürün elde eder, bunu nitelikli hale getirir, pazarlamasını yapar. Hedef kitlesi yine insandır. Ama arıcılık ve bal çok farklı. Hiçbir müdahale edilmeden yenen ürünlerin başında bal gelir. Balı üreten arı. Hiçbir işleme tabi tutmadan üretim aşamasında da müdahale etmeden elde edip tüketime arz ettiğiniz zaman siz hakiki balı arz etmiş olursunuz. Gerek etek olma aşamasında, arının bal üretim aşamasında balın içerisinde olmaması gereken materyaller ile arıyı kandırmaya çalışırsanız ya da balı ürettikten sonra çeşitli kimyasallar katmak sureti ile onun dönüşümünü başkalaştırırsanız, o ürünü bozmuş olursunuz. Bizim bakanlığımız bünyesinde bir de Reklam Kurulu var. Bu Reklam Kurulu aldatıcı, yanıltıcı açık veya gizli yanıltma içerek reklamlara müdahale eder. Bizim o müdahalemizi takiben Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız da kanunun verdiği yetki çerçevesinde kamu gücünü kullanır. Bu konuda son derece hassasiyetimiz var. Arıcılar Birliği Başkanımız çok doğru ifade etti. Bu alanlardaki yaptırımlarımızı sonuç alıcı ve caydırıcı etkinliğe kavuşturmamız gerekiyor" diye konuştu.
Bakan Yazıcı, daha sonra Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından başlatılan ekmek israfının önlenmesi kampanyası kapsamında Rize Valiliği'nin düzenlediği proje ile bayat ekmeklerle hazırlanılmış yiyeceklerden yedi. Yazıcı, masada bulunan 'mıhlamayı' işaret ederek, "Bundan almak isterdim ama basın çekiyor" diyerek tabağına mıhlama almadı.
(GF-CC-Y)

21.02.2013 12:33:20 TSI

Editör: Wan Haber